open-navfaktor-logo
search
Sudovi u BiH
Zbog organiziranog kriminala osuđeno 40 osoba
Sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju te su u oko 90 posto slučajeva počiniteljima izrekli kazne ispod zakonom propisanog minimuma za ova krivična djela
25.09.2018. u 17:41
get url
text
Organizirani kriminal , foto ilustracija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provedbi aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala (2017 – 2020). Prema izvještaju, sudovi u BiH su u 2016. i 2017. godini pravosnažno okončali 24 predmeta u kojima je osuđeno 40 osoba zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u 13 pravosnažno okončanih predmeta osuđene su 24 osobe. U istom periodu pred sudovima u Republici Srpskoj pravosnažno su okončana četiri predmeta u kojima je osuđeno pet osoba, dok su sudovi u Federaciji BiH pravosnažno okončali njih sedam u kojima je osuđeno 11 osoba.

Prema analiziranim podacima, sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju te su u oko 90 posto slučajeva počiniteljima izrekli kazne ispod zakonom propisanog minimuma za ova krivična djela. Ovakva praksa, dodaje se u Izvještaju, neće donijeti očekivane rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala, uprkos tome što je zakonodavac snažno osudio krivična djela organiziranog kriminala, izražavajući takav stav propisivanjem prilično oštrih kazni za počinitelje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.