Sudovi u BiH

Zbog organiziranog kriminala osuđeno 40 osoba

Objavljeno: 25.09.2018. u 17:41

Sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju te su u oko 90 posto slučajeva počiniteljima izrekli kazne ispod zakonom propisanog minimuma za ova krivična djela

Foto ilustracija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde o provedbi aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala (2017 – 2020). Prema izvještaju, sudovi u BiH su u 2016. i 2017. godini pravosnažno okončali 24 predmeta u kojima je osuđeno 40 osoba zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u 13 pravosnažno okončanih predmeta osuđene su 24 osobe. U istom periodu pred sudovima u Republici Srpskoj pravosnažno su okončana četiri predmeta u kojima je osuđeno pet osoba, dok su sudovi u Federaciji BiH pravosnažno okončali njih sedam u kojima je osuđeno 11 osoba.

Prema analiziranim podacima, sudovi nisu koristili represiju koju im je zakonodavac stavio na dispoziciju te su u oko 90 posto slučajeva počiniteljima izrekli kazne ispod zakonom propisanog minimuma za ova krivična djela. Ovakva praksa, dodaje se u Izvještaju, neće donijeti očekivane rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala, uprkos tome što je zakonodavac snažno osudio krivična djela organiziranog kriminala, izražavajući takav stav propisivanjem prilično oštrih kazni za počinitelje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije