open-navfaktor-logo
search
Ukrajinski predsjednik
Zelenski se obratio američkom Kongresu: Zatražio zabranu letova iznad Ukrajine i sistem odbrane S-300
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, obraćajući se američkom Kongresu, poručio da je prijeko potrebno uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Ukrajine, kao i nabavka sistema odbrane poput S-300.
16.03.2022. u 15:36
get url
text

Predsjednik Ukrajine je u online obraćanju američkom Kongresu iznio posljednje informacije o situaciji u vezi s ratom i svojim zahtjevima po pitanju odbrane.

Zelenski, kojem su članovi Kongresa aplaudirali na početku i na kraju govora, naglasio je da njegova zemlja prolazi kroz najteže razdoblje u svojoj historiji te poručio da im je potrebna podrška cijelog slobodnog svijeta, a posebno Sjedinjenih Američkih Država.

- Trenutno se određuje sudbina naše zemlje, hoće li naši građani biti slobodni i možemo li sačuvati demokratiju - poručio je Zelenski, podvlačeći da borbu koju oni vode treba gledati kao rat koji se vodi ne samo u ime Ukrajine nego i u ime svih društava koja vjeruju u demokratske vrijednosti.

Podsjetivši članove Kongresa na napad na Pearl Harbor i napad 11. septembra, Zelenski je istaknuo da su u tim napadima napadnuti ne samo Amerikanci, već i američke vrijednosti, a isto se događa i Ukrajini.

Zelenski je rekao da je Rusija ispalila hiljade projektila na njegovu zemlju i izazvala "teror" u Ukrajini.

- Je li previše tražiti zonu zabrane letova iznad Ukrajine kako bi se spasili životi ljudi? Je li previše tražiti humanitarnu zonu zabrane letova kako Rusija ne bi terorizirala našu zemlju? Ako mislite da je to previše, nudimo vam alternativu i kažemo da nam treba S-300 ili slični odbrambeni sistemi - kazao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je kazao kako su ovo najmračnija vremena za Ukrajinu, te zaključio da je potrebno nastaviti s novim paketima sankcija dok se ruska vojska ne zaustavi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.