open-navfaktor-logo
search
INTERVJU
Zijad Krnjić: Situacija penzionera s minimalnim penzijama će se značajno popraviti
Najniže penzije će dvaput porasti u narednoj godini, u januaru, a potom u aprilu, kada će biti usklađivanje, govori Krnjić 
26.10.2018. u 21:55
get url
text

Govoreći o uplati doprinosa, Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO, u intervjuu za Faktor rekao je da je situacija sve bolja i da će deficit s novcem od prodaje hotela "Ero" spasti na nekih 70 miliona KM. Osvrnuo se i na dužnike prema ovoj instituciji kazavši kako se dugovi za doprinose i dalje mjere stotinama miliona KM. Govoreći o novom Zakonu o PIO-u naglašava kako se pokazao reformskim.

Prije dvije godine deficit Fonda PIO iznosio je 229 miliona KM, a sada je 81 milion KM. Kakva je trenutno situacija s uplatom doprinosa?

- Trend povećanja prihoda od doprinosa je nastavljen u cijeloj ovoj godini i mi smo bukvalno u svakom mjesecu ove godine imali određeni iznos od pola miliona do desetak miliona veće prihode od rashoda. To znači da smo smanjivali deficit svaki mjesec i očekujemo to i do kraja, što i jeste osnov za razmišljanja o prijedlogu da se minimalna penzija u skladu sa zakonom korigira vanredno. Tako su u prvih devet mjeseci prihodi od doprinosa veći za 7,52 posto. Po osnovu toga smo imali veće prihode i rashode za devet mjeseci skoro 99 miliona KM.

Koji su sve faktori doprinijeli porastu doprinosa, stabilnoj isplati penzija u Federaciji BiH?

- Takvi rezultati su zahvaljujući povećanju prihoda iz doprinosa koje je nastupilo zbog povećanja broja zaposlenih, porasta prosječne plaće i oporezivanja toplog obroka po jedan posto, što se pokazala kao pozitivna mjera. I zahvaljujući djelomično naplati starih dugova. Dakle kombinacija tih faktora nas je dovela u poziciju da smanjujemo deficit koji je sada 81 milion KM, a sa novcem od prodaje hotela "Ero" u Mostaru, će pasti na 70 miliona KM. Tako da će se on vrlo brzo, za nekih pet- šest mjeseci, vjerovatno potpuno eliminisati, naravno, ako se nastavi ovakav trend.

Uprkos dosta boljoj situaciji s uplatom doprinosa i dalje je veliki broj kompanija koje duguju po osnovu poreza i doprinosa Zavodu PIO?

- Da, ima ih mnogo. Međutim, dio tih što su standarno neuredno uplaćivali doprinose poput Željeznica, rudnika..., već izvjesno vrijeme na tekuće plaće isplaćuju doprinose. A rješavanje starih dugova ide na različite načine. Kao što se vidi, Federalna vlada nekim od dužnika izdvaja sredstva za socijalno zbrinjavanje, odvaja se novac za penzionisanje. Dio dužnika iz vlastitih sredstava, što u stečajnom postupku, odvajaju za doprinose od prodaje imovine, ili na drugi način. Dakle, dužnici su počeli rješavati i stare obaveze, ne baš u nekom dramatično velikom iznosu, ali za nas je primarno važno da se ne povećavaju dugovi.

Kolika su ukupna dugovanja prema Zavodu PIO?

- Dugovi se i dalje broje u stotinama miliona KM. Međutim ponavljam, bitno je da se ne povećavaju. Čak se i smanjuju ali ne i u nekom spektakularnom iznosu.

S obzirom na dobru situaciju s uplatom doprinosa, da li je moguće da minimalne penzije sa sadašnjih 348 KM u narednoj godini dostignu iznos od 400 KM?

- Pa ne mogu, ali će se situacija penzionera s minimalnim penzijama ipak značajnije popraviti. Naime, najniže penzije će dvaput porasti u narednoj godini, u januaru, a potom u aprilu, kada će biti usklađivanje penzija.

Gledano s ove distance kako biste ocijenili novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu u martu ove godine?

- Novi zakon se pokazao dosta dobrim, reformskim, i za društvo je jedno dugoročno rješenje. Što se tiče onih koji su otišli u penziju po tom zakonu, pokazalo se da nisu oštećeni. Ipak, moram kazati da će ostati jedan broj ljudi koji su kroz stari zakon ostali nepravedno beneficirani. To su oni koji su dobili nepravedno visoku penziju. Ali, tako je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.