open-navfaktor-logo
search
Pratile je tragedije
Život kao iz horora: Ko je žena koja je jutros pogubljena u američkom zatvoru
U Indiani (SAD) je jutros pogubljena Lisa Montgomery, jedina žena koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne.
13.01.2021. u 14:14
get url
text

Njeno pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953. godine.

Montgomery (52) je 2007. osuđena u Missouriju zbog otmice i ubistva Bobbie Jo Stinnett, žene u osmom mjesecu trudnoće čiju je bebu izrezala iz maternice. Dijete je preživjelo.

Pogubljenje Montgomery više je puta odgađano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju shvatiti razlog kazne, međutim, Vrhovni sud je uklonio posljednju prepreku odbacujući odluku nižeg suda o odgodi.

Zlostavljana je od najranijeg djetinjstva

Lisu Montgomery tragedije su pratile cijeli život, a sve je počelo i prije nego što je rođena. Prema izjavama njenog oca, Lisina majka Judy Shaughnessy opijala se kroz cijelu trudnoću, zbog čega je njihova kći rođena s fetalnim alkoholnim sindromom.

Prvo seksualno zlostavljanje doživjela je sa samo tri godine. Njenu osmogodišnju sestru Diane tada je silovao muškarac koji ih je trebao čuvati. Lisa je sve vrijeme ležala u istom krevetu.

U dobi od 11 godina to je iskusila i na svojoj koži. Njen očuh Jack Kleiner, pijanac koji je redovito tukao Lisu i njenu majku, počeo ju je silovati jednom ili dva puta sedmično. Idućih godina silovanje je postalo toliko uobičajeno da je Kleiner izgradio posebnu sobu pored njihove kamp-kućice u kojoj ih je mogao zlostavljati, a da niko ne čuje zapomaganje, piše The Guardian.

Dok bi je silovao i zlostavljao, očuh je Lisu gušio jastukom. Ako bi se opirala, njenom glavom bi udarao o betonski pod, zbog čega je pretrpjela povrede mozga koje će i kasnije biti vidljive na magnetskoj rezonanci.

Kad je njena majka jednom prilikom ušla u sobu za vrijeme silovanja, bila je toliko razjarena da je otišla po pištolj i prislonila ga svojoj kćerki na glavu. Vikala je: "Kako si mi ovo mogla učiniti?"

S vremenom je zlostavljanje postajalo sve gore. Lisin otac bi pozivao svoje prijatelje da je satima zajednički siluju te uriniraju po njenom tijelu. U zlostavljanju je učestvovala i majka koja bi u zamjenu za kućne radove prodavala Lisino tijelo električarima i vodoinstalaterima.

U tinejdžerskoj se dobi Lisa Montgomery povjerila rođaku koji je u to vrijeme bio zamjenik šerifa. Rekla mu je da je muškarci vežu, premlaćuju je i uriniraju po njoj. Umjesto da joj pomogne, rođak ju je odvezao automobilom i ostavio u kući njenog očuha.

Kad se Judy Shaughnessy rastala od svog drugog supruga, ona i Lisa su na sudu svjedočile o seksualnom zlostavljanju. Sudac je prigovorio majci da je trebala prijaviti zlostavljanje, ali ni on sam to nije učinio, piše BBC.

U braku je tražila spas. I muž ju je silovao

S 18 godina Lisa Montgomery se udala za sina svog očuha. U pet godina je rodila četvero djece, ali brak joj ipak nije pružio bijeg od zlostavljanja kojem se nadala. Lisin brat je slučajno našao snimku koja je prikazivala Lisu dok je tuče i siluje njen muž.

- Bilo je nasilno kao scena iz horora. Bilo mi je zlo dok sam gledao. Nisam znao što bih rekao svojoj sestri - izjavio je kasnije.

Prijatelji i porodica počeli su primjećivati da se Lisa sve više "gubi u svom svijetu". Njeni advokati tvrde da su to bili prvi znaci mentalnih bolesti, između ostalog bipolarnog poremećaja, kompleksnog PTSP-a, disocijativnog poremećaja i povrede mozga.

Lisa Montgomery se nakon nekog vremena rastala od svog prvog muža i udala se za Kevina Montgomeryja. U tom razdoblju je počela tvrditi da je trudna iako to nije bilo moguće. Naime, nakon rođenja četvrtog djeteta Lisa je prošla postupak trajne sterilizacije.

Kako tvrde njeni advokati, Lisa je strahovala da će je bivši suprug uhvatiti u laži i iskoristiti to da dobije starateljstvo nad njihovom djecom. Upravo taj strah će na kraju dovesti do zločina zbog kojeg će Lisa Montgomery biti osuđena na smrtnu kaznu.

Ubistvo Bobbie Jo Stinnett

16. decembra 2004. godine, u dobi od 36 godina, Lisa Montgomery je iz svog doma u Kansasu otputovala u gradić Skidmore u Missouriju. Tamo se trebala susresti s Bobbie Jo Stinnett, ženom u osmom mjesecu trudnoće koju je upoznala na forumu za ljubitelje pasa.

Ubijena Bobbie Jo Stinnett

Prethodno se sa Stinnett dogovorila da će kupiti jednog od njenih štenaca, ali čim je Lisa ušla u njen dom, napala je trudnicu i udavila je užetom. Odmah nakon ubistva kuhinjskim je nožem izrezala fetus iz maternice. Dijete je preživjelo i Lisa Montgomery ga je odnijela u svoj dom u Kansasu. Tvrdila je da je to njeno dijete koje je rodila dan ranije.

Policija joj je vrlo brzo ušla u trag, oduzela joj dijete i vratila ga ocu.

Nakon hapšenja su advokati odbranu temeljili na teoriji da je Bobbie Jo Stinnett ubio Lisin brat, iako je on imao u to vrijeme čvrsti alibi. Tim advokata koji je kasnije preuzeo odbranu Lise Montgomery tvrdi da je taj potez uništio njen kredibilitet, zbog čega je na kraju i propala odbrana utemeljena na neuračunljivosti, piše BBC.

Poroti je trebalo pet sati da je proglase krivom, a već je idući dan Lisa Montgomery osuđena na smrtnu kaznu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.