open-navfaktor-logo
search
Dokazano
Žvakaće gume nakon jela sprečavaju kvarenje zuba, ali pod jednim uvjetom!
Kako bi pružili konkretnije dokaze, istraživači King's koledža iz Londona izveli su analizu studija objavljenih od 1970.
21.11.2019. u 08:03
get url
text

Za čak 28 posto možete smanjiti rizik od propadanja zuba, ako nakon svakog obroka žvaćete žvakaću, ali ona mora biti bez šećera. Stvara se više pljuvačke koja neutralizira i smanjuje kiseline koje se stvaraju za vrijeme jela i ostaju do 20 minuta nakon u ustima.

Ako žvakaća nije bez šećera, ona će također smanjiti kiseline, ali tu je šećer koji kvari zube pa stručnjaci kažu kako je to Sizifov posao. Također, umjetni zaslađivači u žvakaćama bez šećera kao što su xylitol i sorbitol usta održavaju sterilnim. Ova teorija još se raspravlja među naučnicima, a neki tvrde da žvakanje nakon jela može čak i smanjiti bol usne šupljine ako se žvače pažljivo, a drugi recimo tvrde da one s aromom voća uništavaju zubnu caklinu.

Kako bi pružili konkretnije dokaze, istraživači King's koledža iz Londona izveli su analizu studija objavljenih od 1970. Identificirali su 12 radova koji su istraživali utjecaj žvakaćih guma bez šećera na oralno zdravstveno stanje djece i odraslih. Iako su nas kao male opominjali i učili da ne žvaćemo previše žvakaćih guma, ovi naučnici su dokazali suprotno. Svi su se složili oko jednog, a to je da žvakaća guma doprinosi boljem zdravlju usne šupljine i zuba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.