open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Zvizdić: Bevanda se nije pojavio na sjednici, ali neće doći do obustave finansiranja institucija
Kada ministra nema na sjednici praksa je da se sve njegove tačke povuku sa dnevnog reda. rekao je Zvizdić
02.07.2019. u 15:06
get url
text

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH), kazao je novinarima nakon sjednice da danas nije bilo riječi o privremenom finaniranju jer na sjednici VM BiH nije bilo ministra finansija Vjekoslava Bevande. Ministar Bevanda je prošle sedmice, kako se nezvanično moglo saznati, tražio da se odluka o privremenom finansiranju stavi na dnevni red današnje sjednice, na kojoj se nije pojavio.

-Kada ministra nema na sjednici praksa je da se sve njegove tačke povuku sa dnevnog reda. Ali želim da umirim sve uznemirene zbog navoda da bi moglo doći do prekida budžetskog finansiranja i uposlenika institucija BiH.  Do toga neće doći, jer je ovakva situacija regulisana Članom 8. Ustava BiH. Taj član jasno kaže da ako se budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi. Mi smo usvojili odluke o privremenom finansiranju za prethodna dva kvartala i nema razloga da ne usvojimo i za sljedeća dva - kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara je kazao da "situacija sa neusvajanjem budžeta BiH može trajati u nedogled kao što je bio slučaj za vrijeme Nikole Špirića, kada je trajala 16 mjeseci".

-Ali nikada se nije desilo da nije usvojena odluka o privremenom finansiranju. Siguran sam da neće biti problema prilikom donošenja odluke o privremenom finansiranju za 3. i 4. kvartal - rekao je Zvizdić.

Kao i na svakoj sjednici Vijeća ministara, prema njegovim riječima, jedna od bitnijih tema bila je dolazak nelegalnih migranata u BiH.

-U vezi s migrantskom krizom Vijeće ministara je donijelo nekoliko zaključaka, a ministrica odbrane Marina Pendeš je dobila zaduženje. Tačnije Ministarstvo odbrane dobilo je zadatak da Predsjedništvu BiH uputi odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH. Drugi zaključak se odnosi na obavezu saradnje svih MUP-ova sa Graničnom policijom BiH. Jedan od zaključaka je formiranje zajedničkih timova graničnih policija BiH i Srbije. Spremni smo da pošaljemo i u USK dodatne snage kada to budu tražili. Dali smo i podršku Koordinacionom odboru i insistirali smo da se poštuje kućni red u svim prihvatnim centrima - rekao je Zvizdić.

Vijeće ministara na današnjoj sjednici usvojilo je i Protokol 6 na CEFTA sporazum.

- Mi poštujemo sve svoje obaveze, za razliku od nekih drugih, poput Kosova, koje je uvelo carine na uvoz roba iz BiH i Srbije. Osim toga, u proteklih godinu dana evidentirano je 11 necarinskih barijera na granici sa Srbijom. U međuvremenu je uklonjeno devet, ali zabrinjava što se stalno pojavljuju nove - kazao je Zvizdić.

Dodao je da se što prije, na bazi vladavine prava, treba formirati Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH, ali da nikada neće glasati za formiranje Vijeća ministara prije nego što se ispoštuje zakonski uvjet slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) prema Briselu.

- Vijeće ministara neće biti formirano bez poštivanja odluka i predaje Godišnjeg nacionalnog plana. Drugačije neće doći do formiranja vlasti. Ne postoji forma ucjene na koju će neko pristati - objasnio je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.