open-navfaktor-logo
search
Rješavanje krize
Zvizdić: Sve prijedloge su odbili oni koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnostima od nje
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da fokus i dalje mora ostati na istočnoj granici BIH, kako bi se kontrolirao ilegalni priliv migranata u našu zemlju
14.11.2019. u 14:38
get url
text

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je kazao da je pripremljen program mjesta koje bi, smatra on, trebale biti vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim imigracijama. Takad program je, dodaje, i ranije dostavljan Predsjedništvu BiH, a podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Tako bi se zapriječili ilegalni prijelazi preko kojih migranti dolaze. Ne na zvanične granične prijelaze nego preko rijeke Drine, šuma i tako dalje. Drugi prijedlog je bio angažman pripadnika MUP-ova sa nivoa entiteta i kantona, koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji BiH, ne ulazeći u teritoriju bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog je bio da se odobri sporazum sa FRONTEX-om, čime bi imali značajnu pomoć njihovih pripadnika. Ali, nažalost, svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje – pojasnio je Zvizdić.

Dodao je da su obavljeni razgovori sa Vladom Federacije BiH, iako on smatra da se treba izvršiti potpuna ravnopravna teritorijalna raspodjela migranata na teritoriju čitave BiH.

- Dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto sa čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriju Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda – izjavio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da fokus i dalje mora ostati na istočnoj granici BIH, kako bi se kontrolirao ilegalni priliv migranata u našu zemlju.

- Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija. I dalje ostajemo vezani za tri načela, da ostanemo humani prema tim ljudima u kapacitetu koji je moguć, da poštujemo domaće zakone o migracijama, azilu i tako dalje, i međunarodne standarde, a oni znače da kada neko podnese zahtjev za azil, da ga morate prihvatiti i dati mu rok od 14 dana da taj zahtjev u potpunosti finalizira. Nastavljamo na tome raditi. To je, naravno, velii problem, ne samo BiH. Migranti iz Evropske unije dolaze u BiH i žele da idu u Evropsku uniju. Dakle, Evropa nama treba da pomaže, ne samo finansijski nego činjenicom da spriječi dolazak migranata iz Evropske unije na Balkan. Nadam se da ćei Evropa tu raditi neke efikasnije procedure i modele nego što je to bilo do sada – zaključio je Zvizdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.