open-navfaktor-logo
search
Čisti luksuz
Najskuplja kafa na svijetu je samo za elitu; Cijene ovih šest definitivno nisu za džep većine ljudi
Bez obzira na to što je kafa toliko popularan napitak da bez njega milioni širom svijeta ne mogu niti zamisliti dan, ekskluzivne vrste kafe o kojima će ovdje biti riječ rijetki bi bili spremni platiti
AUTOR: Telegram.hr
08.06.2024. u 15:18
get url
text
FOTO: Pixabay
  Jedno je sigurno, najskuplja kafa na svijetu definitivno nije za džep većine ljudi. Bez obzira na to što je kafa toliko popularan napitak da bez njega milioni širom svijeta ne mogu niti zamisliti dan, ekskluzivne vrste kafe o kojoj će ovdje biti riječ rijetki bi bili spremni platiti.  

Najskuplja kafa na svijetu: Vrhunac kofeinskog luksuza

Kafa Kopi Luwak donedavno je bila jedna od najskupljih kafa na svijetu. Porijeklom iz Indonezije, radi se o kafi koja se radi od zrna koje je pojela, probavila i izlučila azijska cibetka palmašica.
To je mali sisavac čiji probavni proces daje unikatni profil okusa zrnima kafe koja se zatim skupljaju, čiste i prže.
Podaci iz 2023. godine pokazuju da pola kilograma Kopi Luwak kafe košta između 100 i 500 eura, ovisno o kvaliteti i praksi nabave.

Najskuplja kafa na svijetu, novi konkurent: Crna kafa od slonovače

Black Ivory Coffee je proizvedena u Tajlandu, a kada se radi o cijeni i ekskluzivnosti, jednako je ekstravagantna kao i Kopi Luwak kafa. Ova se pak kafa pravi od zrna koje su pojeli i probavili slonovi. Naime, enzimi u želucu slonova razgrađuju proteine iz zrna kafe i tako ih čine glađim i manje gorkim.
Proces proizvodnje Black Ivory kave je delikatan i pedantan, zbog čega se godišnje proizvede tek mala količina. To je, očekivano, čini i jednom od najrjeđe dostupnih kafa. Zbog visokih troškova proizvodnje i rijetkosti pola kilograma ove kafe košta oko 500 eura.

Kafa Geisha: Dragulj Paname

U Panami je smještena Hacienda La Esmeralda, najpoznatija po kafi Geisha. Radi se o specialty kafi koja je osvojila svijet zbog izuzetne arome i okusa koji je krase.
Naime, ovu kafu karakteriziraju cvjetne i voćne note, a posebnosti ove kafe pridonosi činjenica da dolazi iz jedinstvene mikroklime. Ona raste na vulkanskom tlu regije Boquete.
U 2023. je pola kilograma Geisha kave prodano za više od hiljadu dolara. To je čini dijelom ekskluzivnog kluba najskupljih kafa na svijetu.

Histrorijska rijetkost: Kafa svete Helene

St. Helen kafa uzgaja se na udaljenom otoku Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu. Radi se o jako skupoj kafi s interesantnom i bogatom historijom.
Naime, jedinstveni otočki teren i pedantne metode uzgoja čine ovu kafu iznimno kvalitetnom i okusno prepoznatljivom.
Profil okusa često je opisan s naznakama karamele i citrusa. Proizvodnja ove kafe je ograničena, a izoliranost otoka povećava ionako visoke troškove pa je cijena ove kafe u 2023. bila i do 200 dolara za pola kilograma.

Kafa Ospina: Nasljeđe izvrsnosti

Porijeklom iz Kolumbija, Ospina Coffee je jedan od najstarijih brendova kafe na svijetu.
Kafa nastaje na visokim nadmorskim visinama Anda, a zbog idealne klime i plodnog vulkanskog tla, okus joj je nevjerojatan.
Kafa Ospina ima okus s notama čokolade i voća, ali cijena nije baš tako slatka. Naime, pola kilograma ove kafe stoji i do 300 dolara za pola kilograma.

Elida Geisha 1029 obara rekorde

Elida Geisha 1029 uzgaja se na imanju Elida, u regiji Boquete u Panami. Imanje Elida poznato je po preciznoj poljoprivrednoj praksi i predanosti kvaliteti. Složeni profil okusa kafe Geisha1029 to i dokazuje.
U gutljaju ove kafe osjete se jasmin, bergamot i tropsko voće. A cijena? Rekordna.
Na nedavnim aukcijama Elida Geisha 1029 dosegla je cijena od vrtoglavih 1029 dolara za pola kilograma kafe. Ne treba naglašavati da je konkurencija za nabavku ove rijetke i prefine kafe žestoka.

Najskuplja kafa na svijetu: Što donosi budućnost?

Kako se industrija kafe nastavlja razvijati, potražnja za ekskluzivnim zrnima visoke cijene ne staje. Inovacije u tehnikama uzgoja, obrade i prženja kafe vjerojatno će dovesti do otkrića novih okusa i sorti koje će očarati ljubitelje tog neponovljivog napitka, piše Telegram.hr
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.