open-navfaktor-logo
search
Navika mnogih
Dijetetičari upozorili: Ovo trebate izbjegavati ako imate predijabetes
Dobra vijest je da se predijabetes može poništiti kako ne bi došlo do dijagnoze dijabetesa tipa 2, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)
AUTOR: Faktor/sciencedirect.com
03.04.2024. u 08:17
get url
text
Predijabetes je stanje u kojem je šećer u krvi viši od normalnog, ali nije dovoljno visok da bi se dijagnosticirao kao dijabetes. Ovo stanje nije uvijek očito.
Međutim, dobra je vijest da se predijabetes može poništiti kako ne bi došlo do dijagnoze dijabetesa tipa 2, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Bilo da imate predijabetes ili znate da vam je potrebna pomoć u kontroli šećera u krvi, dvije dijetetičarke preporučuju jednu malu promjenu.
Možete je početi prakticirati već danas kako biste smanjili rizik od predijabetesa.
Dijetetičarka i stručnjakinja za njegu i edukaciju o dijabetesu Jocelyne Loran navodi kako preskakanje obroka može uzrokovati nepravilne obrasce šećera u krvi tokom dana.
Nivo šećera u krvi može pasti nisko kada preskočite obroke i ponovo porasti kada jedete.
- Tijelo više voli kada nivo šećera u krvi tokom dana ima stalne fluktuacije - kazala je Loran za EatingWell.
Kada preskačete obroke, nivo šećera u krvi može se naglo mijenjati. Dakle, ako šećer u krvi pada prenisko, simptomi se mogu manifestirati kao ubrzani otkucaji srca, drhtavica, znojenje, nervoza, tjeskoba, razdražljivost, zbunjenost, vrtoglavica ili glad, navode iz CDC-a.
Ali problem nije samo nizak nivo šećera u krvi. Preskakanje obroka, naročito doručka ili ručka, također rezultira višim nivoima šećera u krvi od normalnih tokom ostalih obroka u danu, pokazuje studija iz 2019. godine.
Nivo šećera u krvi utječe na glad i apetit. Kada preskačete obroke, mogli biste biti gladniji kasnije tokom dana.
- Što ste gladniji kad počnete jesti, to je vjerovatnije da ćete se prejedati - kaže dijetetičarka Emily Van Eck.
Kao rezultat toga, može postati teže slušati signale gladi i sitosti tijela što može predstavljati veći izazov za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi.
Također, studija iz 2023. godine ukazuje na to da bi ovakav način prehrane vremenom mogao narušiti osjetljivost na inzulin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.