open-navfaktor-logo
search
Medicina
Korak naprijed u liječenju: Naučnici uspjeli "izrezati" HIV iz zaraženih ćelija
CRISPR na molekularnom nivou poput makaza reže DNK i uklanja ili deaktivira nepoželjne dijelove
Faktor/BBC
20.03.2024. u 09:36
get url
text
Postojeći lijekovi protiv HIV-a mogu zaustaviti virus, ali ga ne mogu eliminirati
Postojeći lijekovi protiv HIV-a mogu zaustaviti virus, ali ga ne mogu eliminirati
FOTO: DOCTORS WITHOUT BORDERS/YOUTUBE/SCREENSHOT
Naučnici kažu da su putem tehnologije za modificiranje gena CRISPR uspješno eliminirali HIV iz zaraženih ćelija.
CRISPR na molekularnom nivou poput makaza reže DNK i uklanja ili deaktivira nepoželjne dijelove, piše BBC.
Postojeći lijekovi protiv HIV-a mogu zaustaviti virus, ali ga ne mogu eliminirati, stoga su ovi nalazi važan korak naprijed u liječenju ove bolesti.
No, radi se tek o početnoj fazi istraživanja.
Stručnjaci sa Univerziteta Amsterdam napominju da ova studija za sada samo predstavlja koncept tretmana i da će trebati sačekati prije razvoja lijeka.
Tim iz Amsterdama nije jedini koji pokušava pobijediti HIV putem CRISPR tehnologije. Iz američke kompanije Excision BioTherapeutics navode da tri dobrovoljca s HIV-om nakon 48 sedmica nemaju ozbiljne nuspojave od tretmana. Njihovo istraživanje je još uvijek u toku.
Virolog Jonathan Stoye sa Instituta Francis Crick u Londonu smatra da je uklanjanje HIV-a iz svih ćelija koje bi ga mogle sadržavati ekstremno izazovno.
- Postoji zabrinutost zbog mogućih dugoročnih nuspojava. Pretpostavljam da će proći mnogo godina prije nego što terapija temeljena na CRISPR tehnologiji postane rutina - čak i pod pretpostavkom da je učinkovita."
HIV inficira i napada ćelije imunološkog sistema i putem njihove mašinerije izrađuje svoje kopije. Čak i uz učinkovito liječenje, mnoge inficirane ćelije ulaze u stanje mirovanja ili latentno stanje, odnosno još uvijek sadrže genetski materijal HIV-a bez da aktivno proizvode virus.
Većina zaraženih treba doživotnu antiretrovirusnu terapiju. Ako prestanu uzimati lijekove, uspavani virus se može ponovo probuditi i uzrokovati probleme.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.