open-navfaktor-logo
search
Imaju niz zahtjeva, inače će svi na ulice
Penzioneri traže do 200 KM pomoći, ogorčeni zbog mizernih 1,55 posto povećanja: Vlada FBiH da "častiti" bar pred izbore
Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod penzionera. Što se mene tiče, bolje da nisu ni dali ovu mizeriju – kaže za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH
AUTOR: A. Dr.
25.04.2024. u 14:54
get url
text
Dok su u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine rezanjem torte proslavljali prvu godinu rada, predstavnici penzionera su na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH izrazili ogorčenje što će penzije za april biti uvećane, kako kažu, za ponižavajućih 1,55 posto.
- Nikada nismo bili jedinstveniji. Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod penzionera. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju – kaže za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.
Nama je jasno da u ovim zakonskim okvirima ne možemo postići mnogo zbog čega ćemo poduzeti konkretne poteze, najavljuje Trakić.
- Uputit ćemo inicijativu Vladi FBiH za izmjenu pojedinih članova Zakona o penziono-invalidskom osiguranju kako bi do septembra dobili vanredno povećanje. To je uoči lokalnih izbora, ne vjerujem da neće ispuniti naše zahtjeve.
Također, tražimo isplatu jednokratne pomoći u iznosu od 200 KM za korisnike čije su penzije do 1.000 KM, a 100 KM za penzionere s primanjima većim od 1.000 KM – ističe Trakić.
Ukoliko im se ne ispune zahtjevi, penzioneri najavljuju oštru reakciju.
-  Skupština Udruženja održat će se 15. maja i očekujem da ovlasti Upravni odbor da u slučaju da nam se ne ispune zahtjevi do septembra, organizuje masovne proteste – izjavio je on.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.