open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Pravna lica obuhvaćena izuzetkom od zabrane pušenja imaju šest mjeseci da se prilagode
Tu se prvenstveno radi o zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, aerodromima, ugostiteljskim objektima do 50 kvadrata da se odrede hoće li biti pušački ili nepušački ugostiteljski objekti
AUTOR: Anadolija
28.06.2024. u 14:28
get url
text
Donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja ispunjeni su uvjeti za provođenje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), a pravna lica imaju rok od šest mjeseci da se prilagode, javlja Anadolija.
- Sad smo stekli sve uvjete da možemo primjenjivati Zakon u potpunosti. Ugostiteljski objekti, hoteli i ostale ustanove obuhvaćene izuzetkom od zabrane pušenja imaju rok prilagodbe od šest mjeseci.
Tu se prvenstveno radi o zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, aerodromima, ugostiteljskim objektima do 50 kvadrata da se odrede hoće li biti pušački ili nepušački ugostiteljski objekti, a oni koji imaju više od 50 kvadrata mogu do 10 posto svoje kvadrature odrediti da je pušački prostor, s tim da u tom prostoru ne može biti šank - kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko.
Naglasio je da se ne može prolaziti kroz pušački prostor, već moraju biti izdvojeni.
Govoreći o ljetnim baštama rekao je da one ne mogu biti zatvorene sa svih strana, već da to moraju biti prozračni prostori otvoreni s najmanje dvije bočne strane i ne mogu imati krov.
- Ovo što zovu baštama, a u biti nisu bašte, tu se ne može konzumirati duhan i proizvodi namijenjeni za pušenje - kazao je Marčinko i dodao da su takozvani aerosolni proizvodi dozvoljeni u javnim zatvorenim prostorima.
Pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak rekla je da je ova ustanova aktivno učestvovala u pripremi zakona i podzakonskih akata.
Istakla je da svake godine oko 10.000 života bude izgubljeno od bolesti srca i krvnih suda, različitih vrsta raka, sprečivih bolesti i stanja koja bi se mogla uspješno prevenirati, pa i eliminirati sa efikasnim mehanizmima kontrole duhana.
- Dobre prakse širom svijeta kaži da su pored zakona potrebne i ostale mjere. Mi smo orijentirani preventivno učestvovali u pripremi i ono što dugoročno očekujemo od provedbe zakona i podzakonskih akata je da dobijemo doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva, prevencije pušenja, motiviranja pušača na prestanak pušenja i ono što je jako bitno promociju prostora bez duhanskog dima - kazala je Ramić Čatak i objasnila da po svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zagađenost zraka unutrašnjih prostora je faktor rizika po zdravlje među prvih deset širom svijeta, a povezuje se s bolešću srca i krvnih sudova i različitim oblicima raka.
Izvršna direktorica Udružena PROI Jasmina Čekrić rekla je da su se potrudili da uvjte za izradu prostora za pušače, odnosno soba za pušenje, kreiraju u skladu sa najboljim praksama u regionu.
- Međutim, danas možemo vidjeti da mnogo zemlja u regionu zabranjuju sobe za pušenje koje su ranije imale u svom zakonodavstvu - kazala je Čekrić i navela primjer Slovenije i Kosova.
Maja Pilav, vlasnica ugostiteljskog objekta u Sarajevu u kojem je od osnivanja u potpunosti zabranjeno pušenje, rekla je da je to njihova politika od početka jer je u skladu sa njihovim vrijednostima.
- To jednostavno nije zdravo i želimo pružiti našim gostima ugodnu atmosferu, oazu bez duhanskog dima - rekla je Pilav i dodala da su naišli na pozitivne reakcije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.