open-navfaktor-logo
search
Intervju
Jasmin Čajić, najmlađi ministar u Vladi ZDK: Može se i mora više računati na mlade osobe
Jasmin Čajić (28) iz Tešnja, novi je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. 
06.11.2023. u 20:09
get url
text

Za ovu značajnu i odgovornu funkciju predložili su ga iz Općinskog odbora SDA Tešanj. 

- Nadam se da ću svojim pozitivnim radom i angažmanom kao ministar u Vladi ZDK, poslati snažnu poruku svima, da se može i mora više računati na mlade osobe u društveno-političkom životu BiH - istakao je Čajić, koji je inače magistar sigurnosnih i mirovnih studija. 

U intervjuu za Faktor govorio je šta ga čini kompetentnim za poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, o planovima i projektima, ali i šta je naučio od svojih uspješnih sugrađana iz Tešnja...

Najmlađi ste ministar u ZDK - u. Šta Vas čini kompetentnim da budete na poziciji ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede? Gdje ste do sada radili i sticali iskustvo?

Da, kao što ste naveli u vašem pitanju najmlađi sam ministar u ZDK, a po nekim informacijama najmlađi i u cijeloj BiH. To smatram jednom privilegijom za sebe kao mladu osobu, a isto tako je to jedan dodatni teret i dodatna odgovornost. Nastojat ću da svojim radom, trudom, angažmanom i zalaganjem opravdam povjerenje onih koji su u meni vidjeli nabolji izbor na ovu poziciju. Također, cilj mi je svojim radom dokazati da se možemo osloniti, i da se mozemo pouzdati na mlade osobe u ovoj državi. Nadam se da na taj način mogu otvoriti vrata, većem broju mladih osoba, da danas-sutra, budu na nekim važnim društveno-odgovornim funkcijama.

Što se tiče konkretno moje pozicije ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povjerenje za imenovanje na tu poziciju sam prvenstveno dobio iz razloga što sam u prošlosti i ako još uvijek mlad, obnašao neke funkcije koje su isključivo rukovodećeg karaktera, i na tim pozicijama sam pokazao neke zavidne rezultate. Pa tako sam bio predsjednik najvece MZ u Općini Tešanj, koja ima svoj vlastiti budžet, radio sam godinu dana u Općini Tešanj, u firmi iz koje dolazim na ovu poziciju radio sam kao Rukovodilac kadrovskih poslova.

Kroz svoje angažmane što profesionalne, što privatne imao sam dosta dodira i saradnje sa firmama, koje su iz oblasti mog resora, tako da sve je to zajedno doprinijelo tome da ja budem kandidat, a nakon toga i izabran za ministra ovog ministarstva.

Vi ste iz Tešnja, poznatog po uspješnim ljudima – privrednicima. Vaše okruženje sigurno je posebno inspirativno sada kada ste na poziciji ministra. Šta ste naučili od svojih uspješnih sugrađana/poljoprivrednika, i šta od toga možete primjeniti kao ministar?

Da Tešanj je po mnogočemu poznat u pozitivnom smislu, i s ponosom mogu reći da dolazim iz tog grada. Kao što ste naveli u pitanju poznat je i po uspješnim ljudima. Naša sredina je poznata po tome da imamo jako vrijedne ljude, na kraju krajeva, to se sve vidi i praktično. Neke od najvećih i najuspješnijih firmi u BiH i šire dolaze upravo iz Tešnja. Zato mi kažemo za sebe da je Tešanj ''Primjer dobre prakse'' u svakom obliku.

Ono što sam ja naučio kao Tešnjak, jeste da se sve može postići, sve se može ostvariti, ali morate se pouzdati prvenstveno u sebe i svoje vlastite sposobnosti. Stvari treba temeljiti na zdravim vrijednostima, i morate biti dovoljno hrabri da se uhvatite u koštac sa bilo kojim izazovom i potencijalnim problemom, vjerujte da će se u takvom kontekstu stvari posložiti onako kako je najbolje po vas kad tad.

Tek ste na početku mandata, a na Vašim društvenim mrežama jasno je da ste već aktivni. Kakvi su Vam planovi, šta želite uraditi tokom mandata. Šta su prioriteti? Kakve projekte možemo očekivati od Vas? Postoje li određeni problemi koji se hitno moraju riješiti?

Da na početku sam mandata, ali sam politički i društveno aktivan već punih 8 godina. Obnašao sam razne funkcije prvenstveno na nivou Općine Tešanj, tako da na ovu poziciju ne dolazim sa neiskustvom, iako sam sa 28 godina najmlađi među kolegama.

Ja sam kao ministar, iako sam na toj poziciji tek 7 dana, već dosta stvari odradio sa svojim saradnicima. Prvenstveno smo uradili temeljni izvještaj svega onog što je urađeno u proteklom periodu, sve ono što nije imalo efektivne koristi prema našim građanima, koji su usko povezani sa ovim ministarstvom, smo odmah odlučili obustaviti, i tako stvoriti prostora da u onim segmentima od kojih građani imaju najviše koristi još dodatno pojačamo našu podršku. Prvi plan koji imamo i glavni, do kraja ove godine jeste izraditi što bolji nacrt budžeta za narednu godinu, a već smo i taj segment skoro pa završili. Nakon usvajanja budžeta, mi odmah krećemo sa konkretnim radom i implementacijom istog prema našim građanima.

Cilj mi je da dodatno osnažimo našu poljoprivredu i naše poljoprivredne proizvođače. Nastojat ću da poljoprivredna podrška  na području našeg kantona dostigne nivo razvojnog programa, a za to će nam trebati podrška s viših nivoa vlasti i možda čak međunarodna, ali imamo već neke planove po tom pitanju za buduće.

Kakva je pozicija ZDK-a (u poljoprivrednom smislu), u odnosu na BiH? Kojim budžetom raspolažete, i da li je to dovoljno za sve što ste zamislili?

Poljoprivreda u ZDK u odnosu na ostatak BiH je u dosta zavidnom položaju. Prvi smo koji smo imali subvencije za proljetne i jesenske sjetve za naše građane, nastojat ćemo tu praksu zadržati u narednom periodu. Budžet za narednu godinu će biti vjerovatno još veći nego ove tekuće godine, takve su nam projekcije, ali o ciframa ne bih mogao sada govoriti. Kada dođe do usvajanja budžeta, tada ćemo svu javnost obavijestiti o ciframa s kojim ćemo raspolagati. Naravno da uvijek može bolje, i trudit ćemo se da taj budžet bude veći i veći iz godine u godinu, upravo iz ranije navedenog, kako bi dostigli taj segment da naša poljoprivredna politika poticaja dostigne jedan razvojni nivo, i da u tome budemo primjer svim ostalim kantonima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.