open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Centrotrans organizirao svečanost povodom 75 godina uspješnog rada
Kompanija Centrotrans u petak je u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličila svečanost povodom 75 godina svog uspješnog rada.
30.10.2023. u 08:40
get url
text

{$galerijaFotografija}

Više od 300 zvanica iz Bosne i Hercegovine i regije, među kojima su bili predstavnici političkog i javnog života BiH, uposlenici, poslovni partneri i prijatelji, imalo je priliku uživati u bogatom programu u okviru kojeg je prikazan i dokumentarni film o nastanku i razvoju Centrotransa kao i svim izazovima sa kojima se kompanija kroz svoju dugu historiju suočavala.

Predsjednik uprave Centrotransa gospodin Safudin Čengić u svom obraćanju ukazao je na lijepa, ali i trnovita razdoblja u kojima je djelovao Centrotrans, istaknuvši da su agresija na BiH, tokom koje je kompanija pretrpjela ogromne ljudske i materijalne gubitke, pandemija Covid-19, rat u Ukrajini, ostavili traga na poslovne aktivnosti Centrotransa, ali da su generacije uposlenika svaku od navedenih ali i drugih kriza, svojim profesionalnim odnosom prema putnicima i sredstvima rada, te praovremenim odlukama menadžmenta uspješno premošćavali i iz njih izlazili jedinstveniji i motiviraniji za postizanje još boljih poslovnih rezultata.

Organizacionu, kadrovsku, tehničku i finansijsku snagu kompanija je pokazala i prije dvije godine kada je preuzela komunalnu funkciju javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevu. U protekle dvije godine, tokom trajanja rekonstrukcije pruge Centrotrans je pružao uredan i kvalitetan prijevoz putnika na relaciji Ilidža - Čengić Vila – Baščaršija, svakodnevno angažirajući više od 25 autobusa i više od 50 vozača.

- Centrotrans godinama investira u autobuse kako bi na adekvatan način odgovorio potrebama i zahtjevima putnika i lokalne zajednice. Naše je opredjeljenje da kvalitetom prijevozne usluge utječemo na promjenu navika putnika, te da ih usmjerimo na to da, umjesto automobila, koriste vozila javnog prijevoza. Trenutno Centrotrans realizira nekoliko projekata koji su od iznimne važnosti kako za razvoj naše kompanije tako i za kvalitetu života građana Kantona Sarajevo i cijele Bosne i Hercegovine.

Kontinuirano investiramo u nove, ekološki prihvatljive autobuse, posebno u autobuse na prirodni plin kojih je trenutno 50 u našem voznom parku. Zbog opredjeljenja da kupujemo autobuse na prirodni plin, Centrotrans ulaže više od dva miliona KM u izgradnju vlastite CNG punionice. Prateći trendove većih evropskih gradova, Centrotrans planira da od naredne godine u svoj vozni park za gradski prijevoz počne uvoditi i autobuse na električni pogon, za što je na Autobazi izgradio vlastitu fotonaponsku – solarnu elektranu instalirane snage od 400 kw/h - kazao je između ostalog Čengić.

Povodom svog velikog jubileja, menadžment Centrotransa u petak je uručio i Plakete poslovnim partnerima sa kojima je proteklih godina uspostavio intenzivnu i uspješnu saradnju: Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, kompanijama Petrol BiH i FlixBus, Sarajevo Film Festivalu i Općini Novi grad Sarajevo.

Prisutnima su se obratili i predstavnici vlasti u BiH, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer FBiH Nermin Nikšić i premijer Kantona Sarajevo Nihad UK, koji su menadžmentu i uposlenicima čestitali 75 godina uspješnog rada naglasivši veliki značaj koji kompanija Centrotrans ima u javnom prijevozu putnika BiH.

np3.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.