open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Od ljeta struja skuplja za 10 posto?
N1
13.03.2024. u 15:32
get url
text
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine se oglasila o mogućem poskupljenju struje. U svom planu 2024-2026. naveli su pretpostavku povećanja cijene za prosječno 10 posto od 1. juna.
- Odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji nisu samostalno izabrali snabdjevača već se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja, a što uključuje i kupce iz kategorije domaćinstva, u nadležnosti je Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) - naveli su iz Elektroprivede BiH.
Također, naglašavaju da se mora uspostaviti pozitivno poslovanje ove kompanije a preduslov za to je poskupljenje cijena električne energije.
- JP Elektroprivreda BiH prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja. Međutim, da bi se prije svega osigurala energetska stabilnost, potrebno je osigurati pozitivno poslovanje JP Elektroprivreda BiH. U tom kontekstu, Prijedlog Plana poslovanja 2024-2026. godina, predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini - naveli su, prenosi N1.
Gubitak ove kompanije  u 2023. godini je bio rekordan u iznosu od čak 140 miliona KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.