open-navfaktor-logo
search
Komentar
Ahatović o Kosovu, BiH, Escobaru, Rusiji, Srbiji: Bojim se da u Washingtonu ne razumiju...
Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar kazao je prije dva dana kako je formiranje Zajednice srpskih općina zakonski uvjet za kosovsku vladu. 
08.06.2023. u 14:44
get url
text

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Amerikanci i EU spremaju sankcije Kurtiju jer ne igra po njihovim notama

- Dakle, govorim o činjenicama. To je u Briselskom sporazumu, u zaključcima Evropskog vijeća, u Ohridskom sporazumu. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi pristupiti procesu euroatlantskih integracija, mora to ispuniti. Pitanje je hoće li se to realizirati sada ili unutar neke buduće vlade - istaknuo je Escobar.

Samo dan poslije ove ucjenjivačke Escobarove izjave, Euronews Albanija pozivajući se na diplomatske izvore piše da "SAD i EU razmatraju mogućnost mjera protiv Kosova u slučaju da ono ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na sjeveru zemlje, uključujući i sankcije premijeru Albinu Kurtiju".

- Sjedinjene Američke Države su najvažniji vanjskopolitički partner Bosni i Hercegovini i svim zemljama regiona, pa i Srbiji i tu nema nikakve dileme. Problem se međutim javlja u metodologiji geopolitičkog pristupa SAD-a oslobađanju regiona od ruskog utjecaja koji se vodi Kisingerovom logikom definisanim u pitanju "Koga ja da zovem kada tražim EU" odnosno "Koga Bijela Kuća da zove kada traži Balkan". Ta zajednička adresa se traži kroz projekat Otvoreni Balkan. Lično nisam protiv ovog projekta i uvijek sam za svaku vrstu saradnje u regionu posebno ekonomsku, jer svaka ekonomska saradnja donosi sigurnost i stabilnost. Ali, političkog i ekonomskog favoriziranja u takvim projektima ne smije biti - upozorava Nedžad Ahatović, vojni analitičar. 

VEZANI TEKST - Escobar: Zajednice srpskih općina će biti, samo je pitanje sa ovom ili drugom vladom Kosova

U razgovoru za Faktor posebno naglašava tu dimenziju favoriziranja, te poručuje kako se boji "da se to ne razumije u Washingtonu"

- Jer se onda napušta sveti gral američke vanjske politike - neutralnost i sve češće se kritikuje samo ona strana koja ima problem sa Beogradom. Cilj je jasan. Dati zvaničnom Beogradu alternativu ruskom zagrljaju i otrgnuti Srbiju iz tog "bratskog" odnosa sa Kremljom.

Zato se težina američkog utjecaja, s kojim se nije šaliti, u zadnje vrijeme na Balkanu usmjerava na jasno određene geografske prostore sa stanovništvom koje ima politički, nacionalno, kulturno i vjerski definisan identitet, koji zvanični Beograd u miru uveliko osporava i ponižava, a u ratovima nastoji podčiniti. Povijest ovih prostora počiva na premisi da Srbi kao narod mogu da funkcionišu u višenacionalnim zajednicama samo ako su većina - pojašnjava naš sagovornik. 

Pri tome je, nastavlja on dalje pojašnjavati, "srpskoj političkoj i intelektualnoj eliti nevažno kako su Srbi do te većine došli sporazumom ili ratom i genocidom".

- Ako se ovoj premisi daju krila, od strane ne samo najjače nego i najvažnije zemlje u svijetu onda svi ostali, s obzirom na proživljene strahote s pravom strepe, jer Srbija ni danas ne zna gdje su joj stvarne granice.

Slažem se sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Balkan gospodinom Gabrielom Escobarom da SAD nisu jedan pojedinac, ali on izgleda ne shvata da su na Balkanu sve politike vezane za jednog pojedinca. Ako targetujete samo jednog od njih žrtva je cijela država, politika i narod kojeg taj zastupa. Zato u demokratiji pred zakonom za kriminal svi moraju da budu jednaki, sve drugo je protekcionizam. Taj senzibilitet se mora na vrijeme razumjeti, jer u protivnom radite u korist svoje štete, a direktno za interes Vladimira Vladimiroviča Putina - zaključuje Ahatović.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.