open-navfaktor-logo
search
Analiza
Puca li Dodik iz prazne i treba li shvatiti ozbiljno njegove prijetnje o otcjepljenju RS-a
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovo je zaprijetio da će taj bh. entitet proglasiti nezavisnost isti dan ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.
10.10.2023. u 07:43
get url
text

- Ukoliko se takvo nešto desi, može da računa istu noć odluku o nezavisnosti. Sve formalno pravne stvari su na našoj strani - izjavio je Dodik.

U februaru 2020. godine na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a poručio je: 

- Goodbye, BiH. Welcome RSexit! - dodajući da prava entiteta RS ne bi trebala biti osporavana, te da ne zna koji vokabular treba upotrijebiti da kaže da su "ovaj put ozbiljni".

VEZANI TEKST - Dokument iz 2012. i Deklaracija iz 2015. osnove Dodikovog djelovanja: "BiH cijela iz tri dijela"

Otcjepljenjem je zaprijetio i u ljeto 2021. kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina. 

Odmah nakon što je Inzko povukao ovaj potez sazvao je press konferenciju kako bi ljutito poručio da u RS-u odluke visokog predstavnika neće priznati niti će provoditi zakon kojega je nametnuo.

- Mislim da nakon svega ovoga RS treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti - rekao je Dodik ponovno zaprijetivši otcjepljenjem RS-a uz konstataciju kako je došlo vrijeme da "bosanski Srbi naprave svoju državu jer u BiH više nemaju šta čekati".

Prijetio je i 2006. izdvajanjem RS-a iz Bosne i Hercegovine, te da će ukoliko se "pokušaji uništavanja ustavnog i političkog sistema RS-a nastave", raspisati referendum. Naredne dvije godine ista priča, a alibi mu je bio referendum o nezavisnosti Crne Gore, te odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Potom je i 2009. nastavio sa najavama, a to je radio i 2010. godine.

Referendumom o otcjepljenju prijetio je Dodik i 2014. godine nakon Krimske krize. Tada je Krim uporedio sa RS-om. 

Dodikove prijetnje otcjepljenjem-izdvajanjem-nezavisnosti RS-a postale su dio njegovog svakodnevnog političkog vokabulara, a u pravilu su do sada "ispaljene" u javnost kada pokušava zategnuti konopac i pokušati spriječiti eventualno nametanje nekog zakona ili odluke koje idu u korist jačanja države Bosne i Hercegovine. 

Međutim, s obzirom na geopolitička zbivanja koja se mijenjaju iz minute u minutu, te ulogu svjetskih sila koje biraju partnere u našoj zemlji, ne treba ih shvatati neozbiljno, što je uglavnom do sada bio slučaj. Dodik u NSRS-u ima dvotrećinsku većinu te nije nemoguće da u jednom trenutku, ukoliko bi recimo dobio zeleno svjetlo iz Moskve ili Beograda, predloži odluku u otcjepljenju i nezavisnosti RS-a koja bi bila usvojena i krene u takvu jednu avanturu sa (ne)izvjesnim ishodom. 

Po ko zna koji put podsjećamo da Dodik svoje političko djelovanje zasniva na dva dokumenta, "Samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH" detaljno je razrađena tema u dokumentu "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske", nastao 17. septembra 2012. godine, kao i u Deklaraciji SNSD-a iz aprila 2015. godine pod nazivom "Republika Srpska – slobodna i samostalna".

Tu svakako treba dodati i pritisak kojim svakog petka, njegove pristalice dodatno podgrijavaju ionako užarenu političku bh. svakodnevnicu, izlaskom na međuentitsku liniju nastojeći je prikazati kao granicu koju ne daju nikome. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.