open-navfaktor-logo
search
Analiza
Rusija je glavni pokrovitelj raspada BiH, Srbija se mora staviti pod kontrolu
Milorad Dodik je izjavio da bh. entitet Republika Srpska nema namjeru dijeliti imovinu sa Bosnom i Hercegovinom.
01.01.2023. u 17:56
get url
text

Mislim da bi neko od aktuelnih vlasti u zvaničnom Sarajevu trebao objasniti gospodinu da bh. entiteti samo RASPOLAŽU sa imovinom, tako da tih par stotina miliona KM, desetak nekretnina, privatnih firmi i imovine iz porodičnog naslijeđa Dodik može da zadrži u svom posjedu, naravno ako ju je stekao u skladu sa zakonom.

Isto kao i svi građani u BiH koji imaju privatnu imovinu, a RS zajedno sa svom imovinom pripada državi BiH i nikom drugom i to će tako i ostati. No, takve reakcije nema, pa ni otvorenog pisma, što me čudi i pomalo zabrinjava. 

Izgleda da političari u Sarajevu nikako da shvate da su oni godinama od svih političkih garnitura u RS-u tretirani kao strana u pregovorima o secesiji BiH i sukcesiji njene imovine. Pošto se i sa hrvatskog političkog diskursa također pojeftinjuje država BiH jasno je da je i pored dubokih političkih i ideoloških razlika srpsko-hrvatsko bratstvo očito funkcionalno samo u međusobnoj podjeli bosanske međe. Tu se oko svega mogu dogovoriti momentalno, pa i da jedan narod fizički nestane u svim njegovim političkim, kulturioškim i vjerskim tragovima. 

Rusija je naravno glavni pokrovitelj raspada BiH i održavanja te srpsko-hrvatske idile, kojoj se pridružuju i eurodesničari nadajući se da će kroz taj proces, da ulove političke poene kod svog biračkog tijela kroz stigmatizaciju i getoizaciju muslimanske većine u BiH. Time se Bošnjaci testiraju na proces radikalizacije da vide da li su oni zaista podložni tim negativnim utjecajima, ne shvatajući da time čine ogromnu uslugu Moskvi kojoj je čist čar da umjesto fizičke eliminacije najbrojnijeg naroda u BiH dobije njegovo povjerenje. Ta promjena paradigme na istok, na zapadu se ili ne shvata ili ne želi da se shvati prvenstveno zbog političkih rejtinga. 

Eksperimentisati sa regionalnim projektima saradnje pod pasivnom kontrolom Beograda, raditi političke intrige i voditi pristrasnu politiku protiv dojučerašnjih pristalica u ionako fragilnim državama i time ih dovoditi u još veću krizu u situaciji pred moguće izbijanje globalnog konflikta je neodgovorno i štetno po sve nas. Na dobitku je samo Vladimir Vladimirovič Putin koji hoće da preko Balkana zavadi Evropu i razjedini NATO. Ne smije mu se dopustiti da konfliktom na Balkanu internacionalizira sukob u Ukrajini. Hrvatska i Mađarska se u tom kontekstu moraju suzdržati od sektašenja u EU i petljanja u delikatan balans na Balkanu u korist Rusije.

Najnaoružaniji i za konflikt najspremniji akter tog budućeg sukoba u regionu Srbija se mora staviti pod strogu vojnu i sankcijama definisanu kontrolu, a ne da je se tretira kao balkansku političku primadonu i udovoljava svakom njenom zahtjevu. Beograd ucjenjuje Zapad da će u protivnom Srbija i iznutra i sa vana napasti da li KFOR ili EUFOR, a kad NATO odgovori oni će tražiti zaštitu Putina i Kine. Što znači da povlađivanje Beogradu samo odlaže konflikt i potvrđuje činjenicu da oni sa sadašnjim političkim i vjerskim establišmentom nikada neće promjeniti svoj politički dres i težnju ka teritorijalnom i političkim dominacijom nad svim Srbima u regionu. 

Zato je esktremno kontraproduktivno nosati Srbiju (rusko lijevo krilo) kao malo vode na dlanu tapšući je lagano po leđima da podrigne i svari svoju nagradu da li u ekonomskoj (kroz Otvoreni Balkan) političkoj (kroz nepoštivanje državnih suvereniteta Kosova, BiH i Crne Gore) ili stvarnoj kontroli Crne Gore, Kosova ili RS-a ili svo troje. Time će se napraviti više štete na Balkanu nego da se deset ruskih divizija ovog momenta desantuje na potezu od Niša do Sokoca. Naprosto će svi tzv. slabi akteri na Balkanu - Bošnjaci, kosovski Albanci i Crnogorci postepeno izgubiti interes za EU, izgubiti povjerenje u NATO i vanjsku politiku SAD-a i okrenuti se alternativama i donijeti Putinu uspjeh bez ispaljenog metka i nove Berlinske zidove podijela. To se ne smije desiti zbog mladosti koja je 90-tih ovdje izginula i koja u Ukrajini i ovog trena gine za naše zajedničke vrijednosti u koje svi zajedno vjerujemo, a koje se ovdje dovode u pitanje. Pitam se da li je iko toga svjestan?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.