open-navfaktor-logo
search
Nimalo bezazleno
Schmidt se posuo pepelom, ali: Stavljanjem reisa Kavazovića u izvještaj Evropu prepada "islamskim fundamentalizmom"
Visoki predstavnik Christian Schmidt jučer se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, gdje je predstavio 63. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini, posuo pepelom kada je govorio o reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.  
11.05.2023. u 20:07
get url
text

U pisanom izvještaju je naveo: 

- Podjela i ponekad agresivna retorika nekih vjerskih vođa također je povećala tenzije. Naprimjer, izjava reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 4. marta Huseina ef. Kavazović: "Moramo na sve načine pokazati da smo spremni braniti institucije države Bosne i Hercegovine. Kada one padnu, kao što su pali 1992. godine, moramo biti spremni da i ovu državu zaštitimo oružjem i, ako mogu tako reći, niko ne bi trebao imati dileme da li to treba da uradimo ili ne..."

Tokom obraćanja Vijeću sigurnosti Schmidt je reterirao, te o reisu Kavazoviću više nije govorio u kontekstu "agresivne retorike koja povećava tenzije". Naprotiv, samo hvalospjevi. 

- Svi oni koji su pretrpjeli rat žele garancije da će se mir štititi. Politički i vjerski lideri imaju osjetljivost za ove potrebe. Ovdje želim naglasiti doprinos reisu-l-uleme Kavazovića. Izjave često govore o strahu onih koji se oslanjaju na njega. I često vidimo da ima dosta neisgurnosti kod građana. Časni reisu-l-ulema je lično preživio teror tokom rata i učestvuje u pomirenju. I ja to zaista cijenim, pogotvo kada govori o međureligijskom dijalogu koji trebamo podržati. Mi, međunarodna zajednica, moramo obnoviti obećanje koje smo dali Bosni i Hercegovini 1995: "nikada više". Oni koji ugružavaju mir moraju jasno čuti ako kažemo "nikada više", onda i zaista moramo djelovati u skladu sa našim obećanjem - rekao je Schmidt. 

VEZANI TEKST - Schmidt iz izvještaja izbacio kritike o ef. Kavazoviću: Reis je iskusio napade tokom rata i sada je uključen u dijalog, ja to cijenim

Autor izvještaja tako je sam sebe demantirao, a sve pod pritiscima javnosti u BiH, ali i prema nezvaničnim informacijama Faktora, organizacija iz Njemačke koje su bivšem reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću dodijelile dva vrijedna priznanja, a koja je on imao namjeru vratiti lično, u znak protesta jer je jedan visoki predstavnik prvi put u svoj izvještaj uvrstio duhovnog vođu bosanskih muslimana. 

Izjavu reisa Kavazovića Schmidt je izvukao iz konteksta, s ciljem da je prikaže kao "ratne pokliče". 

- Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti, to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali. Ovdje je jako važno da mi razumijemo šta nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve... Mi smo svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu... Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju, da se one slabe. Moramo pokazati da smo na svaki načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a kada one padnu, a imali smo to '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem. I o tome ne treba niko da ima dileme da to moramo raditi. Sada je mir, sada su institucije na potezu i neka rade svoj posao - kazao je reis Kavazović, govoreći o periodu agresije na BiH, ali i o situaciji danas. 

Kako i zašto se reis Kavazović našao u Schmidtovom izvještaju rame uz rame sa negatorom genocida i secesionistom Miloradom Dodikom, koji svako malo prijeti otcjepljenjem, ili pak Lidijom Bradarom koja također negira ratne zločine izjavom o Dariu Kordiću? 

VEZANI TEKST - Cerić ih prozvao zbog šutnje: Moja ulemo, ako ne stanemo jedan uz drugog, tražit će da jedni druge izdajemo za sitne pare

Moglo bi se to posmatrati i iz ugla tzv. islamskog fundamentalizma i terorizma koji se u Evropi još nalazi na prvom mjestu kao najveća opasnost, dok je recimo u Sjedinjenim Američkim Državama prema relevantnim izvještajima našao se na sedmom mjestu opasnosti po nacionalnu sigurnost. 

Evropa i danas, 22 godine poslije 11. septembra, istrajava na tzv. islamskom fundmantalizmu kao najvećoj opasnosti po sve države Unije, što svakako doprinosi jačanju desnice koja upravo na tom "strahu" poput mađarskog premijera Viktora Orbana šalje rasističke i nacionalističke poruke - "srpska nacija ključna za Balkan, izazov sa Bosnom i Hercegovinom je kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana". 

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs, dobio je čak dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je nastavio sa provociranjem muslimana paleći Kur'an i u Danskoj.  Najavljivao je i da će zapaliti primjerak Kur'ana u Wakefieldu, ali su mu vlasti Velike Britanije zabranile ulazak u zemlju. 

VEZANI TEKST - Schmidt u izvještaju UN-u pisao da je "agresivna retorika reisa Kavazovića povećala tenzije", a PTSP...

Upravo ovakvo ponašanje i jačanja desnice u Evropi, te činjenica da je tzv. islamski fundamentalizam neprijatelj broj jedan, moglo bi biti ključnim razlogom što je Schmidt u svoj izvještaj ubacio i reisa Kavazovića, želeći valjda pri tome da i jedan narod koji je preživio genocid i agresiju prikaže kao prijetnju za mir i opasnost, ne samo u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, već za Evropsku uniju koja je našoj zemlji dodijelila status kandidata za članstvo. 

Schmidt je targetiranjem reisa Kavazovića stavio metu na čelo čitavom jednom narodu. On jeste pod pritiskom javnosti posuo se pepelom, ali iz Izvještaja nije izbrisao "agresivnu retoriku" koju je pripisao prvom čovjeku Islamske zajednice u BiH. 

Danas-sutra, upravo ovaj izvještaj i "opasnost" na koju kao upozorava visoki predstavnik može poslužiti Mađarskoj ili bilo kojoj drugoj državi članici EU-a, da pod izgovorom "straha od islamskog fundamentalizma koji zagovara reis Kavazović", blokira EU put naše zemlje. 

Nimalo bezazleno i nimalo naivno ono što je Schmidt svjesno uradio svojim posljednjim potezom. 

Ono što je reis Kavazović poručio, a što mu je izvučeno iz konteksta, samo je osnovno ljudsko pravo svakoga ko je napadnut da se brani. To pravo su nam oduzeli 1992. godine uvođenjem embarga na oruže, a sada tri decenije poslije, nastoje nam ga oduzeti prepadanjem Evrope kako u Bosni i Hercegovini žive Bošnjaci-muslimani koji su "islamski fundamentalisti i teroristi" spremni za rat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.