open-navfaktor-logo
search
Komentar
Smrt fašizmu, sloboda narodu drugovi umjetnici sa SFF-a!
Prije nekoliko dana društvenim mrežama se širio snimak na kojem jedan ukrajinski sportista na pobjedničkom postolju sa prvog mjesta odbija da se pozdravi sa iranskim kolegom koji je osvojio drugo mjesto.
16.08.2023. u 11:50
get url
text
Heroji Halijarda
Heroji Halijarda

Razlog je naravno, taj što Iran Rusiju snabdijeva sa kamikaza dronovima od čijeg djelovanja ginu civili, a naročito djeca u Ukrajini.

Za to vrijeme Sarajlijama koji su 44 mjeseca krvarili svaki dan, u kojem je 11.541 njegov građanin stradao od metka ili granate sa potpisom četničke žgadije, u okviru Sarajevo Film Festivala podvaljuju se "mošnje pod bubrege" o četnicima kao herojima u filmu "Heroji Halijarda". I to ni manje ni više nego u produkciji porodice Bajić poznate po reafirmaciji ulojenih i bradatih srpskih koljača rojalista u raznim TV aranžmanima.

Reakcije i revolta javnosti ima po društvenim režama, ali nadležni, osim par njih, šute.

Ako su naše vlasti kojim slučajem "zaboravili" (a nisu sigurno) o kojim se negativcima radi rado ću ih podsjetiti. Kako jednom o četnicima reče Vladimir Vlado Dapčević, stari disident i partizan: "To su najprljaviji i najgori izdajnici bili i ostali i to su i danas".

Radi se, naime o velikosrpskom nacionalističkom epu o šaci bivših kraljevskih oficira poražene i propale Jugoslovenske kraljevske vojske koji su svoju borbu protiv okupacije razmatrali kroz saradnju sa okupatorom. Takve aktivnosti oni su uzimali kao alibi za vidno izražen antihrvatski i antimuslimanski, pa tek onda antikomunistički karakter tog pokreta.

Potpukovnik Mihailović u instrukciji četničkim odredima od 20. decembra 1941. godine u prioritetima ne govori odmah o komunističkoj prijetnji, nego kaže: "Da je cilj tog pokreta stvaranje velike Jugoslavije i velike Srbije, etnički čiste...". Pa u tom kontekstu daje instrukciju da se ima "pristupiti temeljitom čišćenju muslimanskog življa iz Sandžaka i katoličkog i muslimanskog življa iz Bosne i Hercegovine".

Ako će neko reći da su to dešavanja od prije 80 godina taj mora da zna da su Sarajevo tokom agresije 1992-1995. godine, 44 mjeseca besramno ubijali nasljednici tih ulojenih i bradatih koljača rojalista Radoša i Dušana Bajića koji su sebi sami dali naziv Sarajevsko-romanijski korpus takozvane VRS po Sarajevsko-romanijskom letećem odredu Draže Mihailovića pod komandom vojvode Save Derikonje sa Vučije Luke pokraj Sarajeva. Zločinci bili i ostali isti.

Ako iole držimo do sebe i poštujemo naše ubijene sugrađane dignut ćemo glas protiv ove smišljene i sračunate fašističke provokacije sa zahtjevom da odgovorni za ovu odvratnu projekciju u okviru SFF-a odmah daju ostavke.

Neka ih je stid i sram sarajevskih grobalja i mezarja koji su nijemi svjedoci horora i užasa kroz koje je ovaj grad prošao od četničke ruke. Onima koji kažu da je prošlo 30 godina od "tragičnog rata" i da se trebamo okrenuti budućnosti, poručio bih da to kažu onima koji svoju omladinu stalno truju ovakvim propagandnim pamfletima i nama nastoje da nametnu svoje viđenje Drugog svjetskog rata i "tragičnih ratova" na ovim prostorima. Mi svoj put znamo, a za njih nisam baš siguran.

Za direkciju SFF-a moja poruka: Dame i gospodo umjetnici - Mustafa Dovadžija, Vladimir Perić Valter, Slobodan Princip Seljo, Adem Buć, Mahmut Bušatlija, Dino Magoda, Alija Miladin, Enver Šehović, Safet Zajko, Čedo Domuz, Emir Bogunić Čarli i na desetine i stotine drugih heroja iz oba antifašistička i odbrambeno oslobodilačka rata se nisu borili i ginuli za Sarajevo u kojem će se o četnicima prikazivati afirmativni filmovi. Smrt fašizmu, sloboda narodu drugovi umjetnici! 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.