open-navfaktor-logo
search
Komentar
Šta za upotrebu OSBiH znači neimenovanje generala, ko je odgovoran u lancu komandovanja
Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine još uvijek nije usvojen i potvrđen iako je trenutnom sastavu lanca komandovanja mandat istekao još u martu prošle godine.
15.06.2023. u 20:51
get url
text

VEZANI TEKST - Generali 15 mjeseci ilegalno rukovode OS: Ko u Predsjedništvu BiH opstruira imenovanja novih i ruši sistem odbrane

Ministarstvo odbrane je svoj dio posla završilo i uputilo prijedlog na usaglašavanje u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine gdje je proces zaustavljen.

Zakon o odbrani je jasan. Lanac komandovanja i kontrole nad Oružanim snagama Bosne i Hercegovine počinje od Predsjedništva Bosne i Hercegovine do ministra odbrane Bosne i Hercegovine, zatim preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga, komandanata Operativne komande Oružanih snaga i Komande za podršku Oružanih snaga do komandanata podređenih komandi i jedinica. Ako je ovoj strukturi rukovođenja i komandovanja Oružanim snagama BiH istekao mandat postavlja se pitanje koja se naređenja u lancu komandovanja moraju ispoštovati, a koja ne.

Po članu 41. Zakona o odbrani BiH Predsjedništvo zahtijeva proglašenje vanrednog stanja od Parlamentarne skupštine kada postoji prijetnja postojanju Bosne i Hercegovine, prijetnja normalnom funkcioniranju ustavnih institucija ili neposredna ratna opasnost.

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR: Generali OSBiH su prekoračili svoje mandate, pozivamo vlasti da imenuju nove

Zato je ministar odbrane BiH Zukan Helez s pravom tvrdio da bi pokušaj secesije bio osujećen od strane Oružanih snaga BiH. Međutim, ako je lanac komandovanja kompromitovan sa izostankom legalnosti naredbodavnog procesa, onda je i kompletna upotreba Oružanih snaga u skladu sa Zakonom o odbrani BiH kompromitovana.

Parlamentarna skupština BiH potvrđuje imenovanje strukture generalskog kora na prijedlog Predsjedništva BiH, ali oni vrše i nadzor i istražuju sva pitanja koja se odnose na organizaciju, finansiranje, popunjavanje, obuku, opremanje, razmještaj i upotrebu Oružanih snaga BiH. Zato bi Parlament morao reagirati i tražiti od Predsjedništva BiH da hitno dostavi prijedlog strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine koji je u suprotnom kompromitovan i narušen.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.