open-navfaktor-logo
search
Piši propalo...
Ujedinjena ljevica, sezona 2022: Poslije laži o izdaji u Neumu, SDP se sad "šlepa" uz Komšića
Ujedinjena ljevica, sezona 2022. Piši propalo, ali hajde da vidimo prvo kako su u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) u roku od 72 sata mijenjali mišljenja o pregovorima u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine u Neumu. 
31.01.2022. u 16:21
get url
text

Tri puta je drug Nermin Nikšić, prva šiška SDP-a, objašnjavao svekolikom pučanstvu, ali i predstavnicima međunarodne zajednice, zašto on i ostatak ekipe iz Alipašine 41 u Sarajevu neće doći u Neum. Za neupućene, kreator SDP-ovih stavova po ovom pitanju, ali i većine drugih, zapravo je potpredsjednik Vojin Mijatović. 

Nikšić - prvi put

Dakle, Nikšić je svoju i SDP-ovu političku samoizolaciju 27. januara objašnjavao ovako: Prvo je preduvjet za razgovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bio "deblokada državnih institucija i stavljanje van snage neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bh. entitetu Republika Srpska".

Nikšić - drugi put

Potom je Nikšić dan poslije, 28. januara, prešao na priču da pregovarači "popuštaju Draganu Čoviću pod ucjenama" i pod "prijetnjama sankcijama". Našla se tu i tvrdnja da se radi o "neumskim naporima da se ispune političke želje Dragana Čovića". 

- I ovi pregovori se odvijaju pod prijetnjama i ucjenama. Ne govorim o glasinama da su pojedinci ucijenjeni nego o prijetnjama po državu i ucjenama "ili će biti po mom ili će sve biti blokirano". Imamo posla sa ljudima koji misle da ucjenama, prijetnjama i blokadama mogu dobiti sve što požele. I naravno da traže "partnere" sa kojima mogu tako. SDP na takve ucjene ne pristaje - napisao je Nikšić, pa je odmah u narednim rečenicama demantovao samog sebe, ipak je govorio i o "ucijenjenim pojedincima".

- Ako se pojedini političari u BiH smatraju ucijenjenim ili zaplašenim potencijalnim sankcijama, to je njihov problem i sigurno je posljedica njihovih postupaka -objašnjavao je Nikšić. 

Nikšić - treći put

Onda je došao kraj pregovora u Neumu i kraj višednevnim lažnim optužbama iz, prvenstveno SDP-a i Naše stranke, da politička delegacija probosanskih stranaka, predvođena SDA-om, izdaje državne interese, principe građanske države, udovoljava Draganu Čoviću, da je morala pregovarati pod ucijenama, prijetnjama sancijama i šta sve ne. Onaj ko je napokon počeo popuštati bio je zapravo HDZ. Šok na ljevici.

SDP u epizodi "Ostali sami i napokon glavni u kantonu" polahko je počela hvatati panika. Po završetku pregovora, čak i onima koji su vjerovali u suprotno, bilo je jasno da Bakir Izetbegović i SDA nisu pristali na Čovićeve maksimalističke zahtjeve, Fahrudin Radončić im je poručio da je "čuo priče o izdaji", a i onaj što "lideriše procesima" u KS se vraća kući... 

VEZANI TEKST - Nikšić iz političke samoizolacije: Nisu došli iz RS-a, pa sam uvjeren u ispravnost SDP-ove odluke

- Svako treba da nosi teret svojih odluka - brzo se pribrao Nikšić, sjetio se i onog dijela o "integritetu izbornog procesa" na kojem su upravo iz SDP-a tobože insistirali, ali u dogovorima nisu učestvovali, pa napisao:

- Za početak bih im predlažio da odmah u Parlamentu usvojimo navodno usaglašene izmjene zakona koje će osigurati zaštitu integriteta izbornog procesa, te na taj način pokažemo ozbiljnost i spremnost za dogovaranje kako učesnika pregovora u Neumu, tako i onih koji nisu učestvovali. 

Naprasno je nastala priča o tome da SDP ne pregovora zbog Dodikovih blokada, nije više bilo izdajnika u Neumu, iskazana je spremnost da se dogovoreno u Neumu usvoji u Parlamentu. Na red je, treći dan Nikšićevog objašnjavanja, došla i "briga" što niko iz RS-a nije učestvovao u pregovorima uz sugeriranje, što bi se reklo ničim izazvano, da međunarodni medijatori zastupaju stavove iz RS-a!? Čovićeve valjda više ne zastupaju, jer im je sam predsjednik HDZ-a pred novinarima zahvalio i kazao da neko drugi sada treba organizirati pregovore. 

Dan poslije 

VEZANI TEKST - Čolo o pregovorima u Neumu: HDZ je bio omekšao u jednom trenutku, ali su tražili...

Budući da su uvjeravali javnost u notorne neistine, pa i uznemiravali pričom o podjeli države, spinovali, u SDP-u su shvatili da su debelo zeznuli stvar na otvaranju predizborne sezone. Pričali o tobože držatvornoj odluci da ne učestvuju u pregovorima, a sveli se na kraju na politički dezorjentiranu skupinu koja se odjednom sjetila nekakvih ideoloških principa i ujedinjavanja ljevice na toj osnovi. Koji je ovo put po redu?

U pomoć je pritekla Patria, portal u vlasništvu sive eminencije SDP-a, objavom teksta pod naslovom: "Neum raščistio ideologije: SDP, DF i Naša stranka konačno zajedno na pravoj strani" temeljen na izlaznoj strategiji koju je osmislio Vojin Mijatović. Packe se tu dijele SBB-u, NiP-u i NES-u, jer su otišli sa "mrskom" SDA. 

Dok se delegacija predvođena SDA-om zalagala za građansku BiH, građanske stranke su ostale u Sarajevu. Ona koja se najbolje može opisati kao marindvorska politička nedorast, dakle Naša stranka, u subotu je obznanila da im je svejedno ukoliko bi uskrsnuo treći entitet i više se nisu oglašavali. Nakon toga, i istupa Sabine Ćudić na televiziji, za njih i jeste najbolja taktika - pravi se mrtav, možda se zaboravi. 

VEZANI TEKST - Naša stranka nema problem s formiranjem trećeg entiteta, poručili da im je svejedno!

DF-ov predsjednik Željko Komšić, kao neko ko je izričito bio protiv pregovora, je izlaz vidio u pohvali Izetbegoviću jer je "ostao dosljedan i principijelan". SDP je izlaz vidio u šarenim lažama o jedinstvenoj ljevici i PR-strategiji "šlepanja" uz Željka Komšića koji u dijelu javnosti slovi za simbol građanske BiH ili po riječima onih realnijih - neka ga, samo da u Predsjedništvu nije Čović. 

I dok se u pozadini svega nagađa o novim koalicijama NES-NiP-SBB, potpredsjedniku SDP-a Mijatoviću je fotografija Nikšića i Komšića "nekako baš za danas". Realno, to i jeste slika jedinstva ljevice koja se uvijek izvlači kad zapadnu u ćorsokak. Šta bi drugo iz SDP-a mogli ponuditi nakon potpunog fijaska i zluradih tvrdnji o izdaji u Neumu koje se nisu obistinile. 

Uzalud su pojedini domaći mediji i političari upozoravali da bježanje od pregovora i odgovornosti nije opcija. Danas, dan nakon Neuma, upozorenje je došlo i iz Brisela. 

VEZANI TEKST - Borrell upozorio: Povlačenje iz pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi neće biti prihvatljiva opcija

- Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara - poručio je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku. 

Pozivam, dodao je Borrell, na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava.

- Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija - poručio je Borrell, podcrtavajući da će "rješavanje oba problema zahtijevat od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost".  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.