Davide Price

Kongres SAD-a pomaže Parlamentu BiH: Stavljanje odmetnutog pravosuđa pod zakonski nadzor

FOTO: Glas Amerike

Nedavno formirana komisija Parlamenta BiH ima za cilj staviti odmetnuto pravosuđe pod odgovarajući zakonodavni nadzor, istovremeno omogućavajući njegovu nezavisnost. 

Kongresmen David Price je bh. parlamentarcima ponudio pomoć Kongresa SAD-a. Glas Amerike je sa njim razgovarao tome šta konkretno znači ta pomoć.

Privremena istražna komisija Parlamenta za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH je pokušaj nadzora nad institucijama čije nefunkcionisanje blokira razvoj BiH. Komisija, predvođena zastupnikom Damirom Arnautom, osnovana je u maju, a do sada je održala 17 sjednica. Članovi komisije su se nedavno posavjetovali i sa američkim kongresmenom Davidom Priceom, predsjedavajućim Partnerstva za demokratiju Zastupničkog doma SAD-a.

Taj ogranak nižeg doma Kongresa SAD-a zadužen je za saradnju sa stranim parlamentima, posebno kada je u pitanju prenošenje znanja o boljem vođenju zakonodavnih saslušanja i istraga. Kongres SAD-a godišnje održi više od 1.000 saslušanja o raznolikim temama - od lansiranja novih svemirskih raketa do očuvanja kvaliteta poljoprivredne zemlje. Saslušanja su ključna u omogućavanju Kongresa da donosi nove zakone i da kontroliše rad izvršne i pravosudne vlasti.

Kongresmen David Price se u razgovoru za Glas Amerike osvrnuo na videosastanak sa bh. parlamentarcima i objasnio kakvu vrstu podrške novoformirana komisija može očekivati od američkog Kongresa.

Održali ste videokonferenciju sa bh. parlamentarcima koji vode istragu o tamošnjem pravosudnom sistemu. Imate puno obaveza ovdje u Americi, prvenstveno one u vezi s pandemijom. U toku je i Vaša reizborna kampanja. Glasanje je već počelo. Zašto ste odvojili vrijeme za razgovor sa bh. parlamentarcima?

- Mi u ovoj državi cijenimo naše odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Povezuju nas historijske veze i zajednička težnja za demokratskim razvojem. Ja sam predsjedavajući Partnerstva za demokratiju Zastupničkog doma. To je ogranak Kongresa koji sarađuje sa stranim parlamentima. Radimo sa zastupnicima i savjetnicima zemalja u razvoju na poboljšanju parlamentarne efikasnosti i na zajedničkom unapređenju učinkovitosti naših institucija. U tu svrhu sam bio uključen u razgovor sa predsjedavajućim Arnautom i ostalim Bosancima. Oni su angažirani u jako važnom poduhvatu povećanja njihovih nadzornih aktivnosti. To je prouzrokovano nekom vrstom krize Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Uslijed toga su usvojili novi zakon o parlamentarnom nadzoru. Naša vlada se zainteresovala od samog početka, kao što su i OSCE i EU. Taj novi zakon se trenutno sprovodi i održava se vrlo opsežna istraga i saslušanje pod vođstvom predsjedavajućeg Arnauta kako bi se uspostavio nadzor nad pravosuđem i ustanovilo koji su slijedeći koraci u zaštiti nezavisnosti pravosuđa. Tu se mi uključujemo u priču. Mi smo ogranak Zastupničkog doma SAD-a koji od svih ostalih najvjerovatnije najdirektnije sarađuje sa stranim parlamentima. Ovo je bio slučaj kada je jedan parlament zatražio od nas konsultacije i ja sam to rado uradio, čak u toku reizborne kampanje. U pitanju je važna tema.

Na osnovu Vaših razgovora i izvještaja koji ste pročitali, kakva je Vaša procjena stanja bh. pravosudnog sistema?

- Neću iznositi mišljenje o bh. pravosuđu. Ne pretvaram se da sam stručnjak za tu temu. Naša uloga je isključivo na parlamentarnoj strani. Mi vjerujemo da bi stvari tako i trebale funkcionisati. Zakonodavstvo ima obavezu nadgledanja rada vlasti i rješavanja problema. Mi se tim bavimo. To je suština naše saradnje - ne da kritikujemo rad pravosudnog sistema, nego da ponudimo ohrabrenje i podršku u procesu nadzora.

Tokom razgovora, mediji su izvijestili da ste ponudili pomoć Kongresa SAD-a. Kakav je bio odgovor na tu ponudu i, konkretno, na što bi ta pomoć ličila?

- Teško je znati u kojem smjeru bi ovo moglo ići. Predsjedavajući i ostali članovi komiteta su pozitivno reagovali. Pitanje je široko - naravno kada je BiH u pitanju, za uspjeh je potrebno široko razumijevanje kada se uzmu u obzir razne parlamentarne frakcije i ko je sve zastupljen toj institucije. Stoga, saslušali smo brojne zastupnike, koji su, mislim, dobro započeli održavanje saslušanja tokom posljednjih mjeseci. Ne mogu detaljisati u kojem pravcu idu, ali sami proces je započeo na jedan dobar, obećavajući način. Posavjetovali su se sa međunarodnim stručnjacima. Nastavljaju konsultacije sa EU, OSCE i drugim institucijama i mi smo jako sretni što smo uključeni u tu grupu. Na raspolaganju smo što se tiče savjeta i razgovora, te sam im rekao da nazovu ako je potrebna neka vrsta tehničke pomoći, poput one u vezi s članovima tima u smislu kako organizovati svjedočenje i osigurati kadar za to, jako je važno da istrage ove vrste imaju adekvatan kadar. Znate, potreban je nezavisan, profesionalan kadar koji razumije temu i koji može informisati članove parlamenta. Njima je jednostavno potrebna ta vrsta pomoći. Mi se u to razumijemo. Znamo kako sastaviti kadar za komitet i nadzorni proces, te spremni smo ih savjetovati.

Ko je Davide Price

David Price je demokrata koji 32 godine zastupa 4. okrug države Sjeverne Karoline u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a. Član je dva najmoćnija komiteta nižeg doma Kongresa: Komitet za aproprijacije i Komitet za budžet. Prvi komitet raspoređuje budžet savezne vlasti SAD-a, dok drugi vrši nadzor nad trošenjem tog budžeta. Također je član Komiteta za unutrašnju sigurnost SAD-a i predsjedavajući je Partnerstva za demokratiju.

Prije ulaska u politiku, Price je 13 godina predavao političke nauke na prestižnom univerzitetu Duke. Doktorirao je na univerzitetu Yale i autor je četiri knjige o američkom političkom sistemu.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga