open-navfaktor-logo
search
U 34. godini
Muzičar iz Rusije, koji je kritizirao Putina, propao kroz led na rijeci i poginuo
Dmitrij Svirganov, osnivač pop grupe čija je pjesma postala himna tokom antiratnih protesta u Rusiji poginuo je u 34. godini života u nedjelju.
22.03.2023. u 08:11
get url
text

Ovu informaciju prenio je Newsweek.

Dima Nova, kako mu je glasilo umjetničko ime, utemeljio je popularnu elektroničku grupu Cream Soda koja je u pjesmi "Aqua Disco" kritizirala navodnu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina vrijednu 1,3 milijarde dolara.

Pjesma se često pjevala na protestima prije i u ranim danima ruske vojne invazije na Ukrajinu, a protesti su brzo postali poznati kao "Aqua Disco Party".

Svirgunov je propao kroz led dok je prelazio rijeku Volgu u Jaroslavskoj oblasti, piše Meduza.

U trenutku nesreće se nalazio u društvu brata i još dvojice prijatelja.

Cream Soda je u ponedjeljak na Instagramu potvrdila da je Svirgunov preminuo.

- Sinoć se dogodila tragedija. Naš Dima Nova je u društvu prijatelja šetao uz Volgu i pao kroz led. Ministarstvo za vanredna stanja još traži njegovog brata Romu i prijatelja Gošu Kiseleva. Aristarh, naš prijatelj koji je također pao kroz led, pronađen je, ali mu nije bilo spasa. Čim budemo imali informacije iz Ministarstva za vanredne situacije, obavijestit ćemo vas - napisali su iz grupe.

Članovi grupe Cream Soda su postale ikone antiratnog pokreta kad je ruski komičar Aleksander Gudkov upotrijebio jednu od njihovih pjesama kako bi ismijao Putina koji je optužen da je izgradio raskošnu vilu vrijednu 1,3 milijarde dolara u blizini grada Gelendžika na ruskoj južnoj obali Crnog mora koristeći prihode od korupcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.