Ročište Šveđanima

Nakon novinara, sutkinja "izbacila" i advokate; Kreho: Ovo je kršenje prava, pa nisu Karadžić, Mladić i Bin Laden

Ročište u sarajevskom Kantonalnom sudu u Sarajevu povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanjem jednomjesečnog pritvora trojici švedskih državljana osumnjičenih za ubistvo Harisa Österdahla u Sarajevu i dalje traje.

VEZANI TEKST - U toku ročište za pritvor trojcu osumnjičenom za ubistvo Harrisa Österdahla u Sarajevu

Kako smo ranije objavili, sutkinja Adisa Zahiragić isključila je javnost sa ročišta, a kako nam je u telefonskom razgovoru potvrdio advokat Senad Kreho, sutkinja nije dozvolila ni njemu niti advokatu Damiru Koči da zastupaju optužene, iako su, kako je naveo, dobili punomoć da ih zastupaju kao izabrani branioci. 

U sudnici je, kako nam je potvrdio, jedino prisutan advokat Damir Beglerović. 

Ročište je trebalo početi u 11 sati, ali je napravljena pauza i nastavljeno je u 12.30. 

Za vrijeme pauze osumnjičeni su advokatima dali punomoći, koje su oni, kako je kazao Kreho, uredno predali, ali im sutkinja ipak nije dozvolila da ih zastupaju, kazavši da je u pitanju nastavak ročišta i da ih oni nisu zastupali od početka.

- Ja sam se pozvao na konvenciju o ljudskim pravima i rekao da se radi o flagrantnom kršenju njihovih prava. Oni su nas izabrali. Pa nije Bin Laden u sudnici, ni Karadžić, ni Mladić, i oni su imali po pet-šest advokata... Međutim, ona nije htjela ni da čuje, samo je rekla da napustimo sudnicu - kaže Kreho. 

Advokat Beglerović jutros je za Faktor kazao da odbrane nisu dobile ni primjerak prijedloga Tužilaštva, već samo poziv na ročište.

On je na ročištu tražio izuzeće sutkinje, ali je ona taj prijedlog odbila, kazavši da se ročište nastavlja.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga