open-navfaktor-logo
search
Aleksandar Novak
Potpredsjednik ruske vlade: Nema ruske nafte onima koji nameću gornju granicu cijene
Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je da neće prodavati naftu i naftne derivate državama i kompanijama koje podržavaju primjenu gornje granice cijene ruske nafte.
01.09.2022. u 19:53
get url
text

Novak je u obraćanju novinarima u ruskoj prijestolnici Moskvi komentarisao pokušaje zemalja G7, posebno Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da uvedu gornju cijenu ruske nafte.

Opisao je takve pokušaje i inicijative kao nelogičnost.

- Uplitanje u funkcionisanje tržišta nafte, koje garantuje svjetsku energetsku sigurnost, destabilizirat će tržište. To će potpuno uništiti tržište - rekao je Novak.

Novak je naglasio da će Rusija sigurno reagovati ako se uvedu ograničenja na cijenu ruske nafte.

- Onda ćemo i mi uvesti ograničenja. Nećemo isporučivati ​​naftu i naftne derivate takvim kompanijama ili državama jer nećemo raditi u netržišnim uvjetima - kazao je on.

Zemlje G7, posebno SAD, žele da nametnu gornju granicu cijene ruske nafte kako bi smanjile ruske energetske prihode.

Američka ministrica finansija Janet Yellen u jučerašnjem saopćenju izrazila je optimizam u pogledu značajnog napretka postignutog u implementaciji gornje granice za cijenu ruske nafte.

Grupa G7 (svjetski ekonomski vrh) naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta.

Čine ga predsjednici vlada SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na konferencijama raspravljaju o globalnim problemima svjetske ekonomije kao što su međunarodni dugovi, energetika, zaštita okoliša, međunarodna trgovina oružjem i droge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.