Zvanično iz Kremlja

Putin neće čestitati Bidenu do rješenja pravnog spora američkih izbora

FOTO: Xinhua

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće čestitati novoizabranom američkom predsjedniku Jou Bidenu dok se ne okonča pravno sporenje oko američkih izbora i do zvanične objave rezultata, saopćio je Kremlj u ponedjeljak.

Putin je jedan od nekolicine svjetskih čelnika koji nisu komentirali Bidenovu pobjedu, koju su u subotu objavili vodeći svjetski mediji. Tim predsjednika Donalda Trumpa obećao je, međutim, pravnu akciju u narednim danima i odbio je priznati poraz, pozivajući se na izborne prevare velikog obima, ali ne pružajući nikakve dokaze do sada.

Kada je Trump pobijedio u 2016., Putin je požurio da mu uputi čestitku - ali je Trumpova protukandidatkinja na tim izborima, Hillary Clinton, također priznala poraz dan nakon izbora.

Putinov portparol Dmitrij Peskov danas je izjavio novinarima da je situacija ovaj put drugačija.

- Očigledno možete vidjeti da su tamo u toku određene zakonske procedure, koje je objavio aktuelni predsjednik - stoga je ova situacija drugačija i mi smatramo korektnim da sačekamo na zvaničnu objavu - kazao je.

Čelnici Kine, Brazila i Turske također čekaju da upute čestitke. A meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador također je izjavio da će sačekati s komentarom dok se zakonsko osporavanje izbora ne razriješi.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin danas je ponudio slično objašnjenje zašto je predsjednik Xi Jinping ostao nijem prema američkim izborima.

- Koliko mi znamo, rezultati predsjedničkih izbora bit će utvrđeni slijedeći američke zakone i procedure - kazao je on.

Peskov je sugerirao da će, kada tome dođe vrijeme, uslijediti Putinova poruka s čestitkom uz sav očekivani protokol.

- Podsjećam vas da je Vladimir Putin izjavio više nego jednom da će poštovati izbor američkog naroda, i da će biti spreman da sarađuje sa svakim izabranim predsjednikom Sjedinjenih Država - kazao je Peskov, prenosi AP.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga