open-navfaktor-logo
search
Potvrđena optužnica
Sam ispisao uvredljive grafite, pa se "ibretio" pred kamerama: Adisu Pokviću prijeti do tri godine zatvora
Općinski sud u Bugojnu u cijelosti je prihvatio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Srednjebosanskog kantona, koje je optužilo Adisa Pokvića da je javno izazvao netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf.
21.05.2020. u 22:38
get url
text

Optužnicom mu se stavlja na teret da je 5. augusta prošle godine u ranim jutarnjim satima u mjestu Krupa bb, općina Gornji Vakuf, na vozilu vlasništvo A.P. ispisao crnom bojom simbol kukastog križa, na vozačevim vratima i na vjetrobranskom staklu, te na poklopcu motora ispisao natpis "BALIJE".

Zatim je na vozilu vlasništvo P. S., na vratima vozača i zadnjim lijevim vratima napisao velikim štampanim slovima crne boje natpis "USKOPLJE, BALIJE" i crnom bojom simbol križa, dok je na poklopcu motora istog vozila ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis "NOŽ, ŽICA SREBRENICA" i cnom bojom simbol kukastog križa.

Potom je na trotoaru ispred kuće vlasištvo M. P. ispisao simbol kukastog križa i ispod toga velikim štampanim slovima crne boje natpis "BALIJE", te je na zidu pomoćnog objekta - garaže vlasništo P. A., u sklopu koje se nalazi komora za farbanje, četkom za farbanje ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis "NEĆE BALIJA OSTAT USKOPLJE" i crnom bojom simbol križa.

Zatim je na svom BMW-u sive boje, četkom za farbanje duž cijele desne strane vozila ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis "USKOPLJE" i "BALIJE" kao i crnom bojom simbol križa dok je iznad zadnjeg desnog točka ispisao velikim štampanim slovima crne boje natpis "BALIJE".

{$galerijaFotografija}

Na "golfu 4", vlaništvo P. A., četkom za farbanje na zadnjem vjetrobanskom staklu i na staklu prednjih lijevih vrata napisao crnom bojom simbol kukastog križa, a na staklu zadnjih lijevih vrata velikim štampanim slovima crne boje natpis "USKOPLJE".

- Na taj način je javno izazvao međunacionalnu i vjersku netrpeljivost između građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji žive na području općine Gornji Vakuf, odnosno Federacije BiH - naveli su iz Tužilaštva USK.

Pokvić je optužen za krivično djelo izazivanje međunacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, za koje je propisana kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. 

Zanimljivo je da je neposredno nakon prijave događaja, Pokvić davao izjave medijima i glumio šokiranost, da bi nakon što je policija utvrdila da je ustvari on odgovoran za njihvo ispisivanje, sve priznao u MUP-u Srednjobosanskog kantona.

Grafiti Gornji Vakuf, 05.08.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.