open-navfaktor-logo
search
Federacija BiH
Skočibušić: Spremni smo za prihvat velikih količina vakcina, bilo bi nerazumno propustiti bilo koju dozu
U narednim danima u našu zemlju bi trebalo da počnu pristizati velike količine vakcina protiv koronavirusa, više od 1,5 miliona doza.
04.08.2021. u 21:46
get url
text

Očekuje se više od milion vakcina Pfizera, oko 300.000 vakcina AstraZeneca, 70.000 Moderne... Također, Federacija je u iščekivanju dopreme plaćenih 500.000 doza kineske vakcine Sinopharm, pa se postavlja pitanje jesu li naše institucije spremne za prihvat velikih količina vakcina, njenu distribuciju.

VEZANI TEKST - U BiH stiže više od 1,5 miliona vakcina u narednim danima, evo koliko Pfizera, AstraZenece...

- Federacija Bosne i Hercegovine je, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, mrežom kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i domovima zdravlja u Federaciji BiH, u cijelosti spremna primiti, čuvati, distribuirati kao i aplicirati vakcine, poštujući hladni lanac, ali i poštujući načela medicinske struke. U trenucima kada se nadamo da neće biti četvrtog vala, bilo bi nerazumno propustiti bilo koju dostupnu vakcinu koja nas može zaštititi od smrti i teškog oblika COVID-19, bez obzira na stanje našeg organizma - naveo nam je Siniša Skočibušić, vršilac dužnosti direktora Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo, do sada je u Bosni i Hercegovini vakcinisano 12,11 posto stanovništva ili oko 440.000 građana, a revakcinisano 6,95 posto stanovništva.

U našu zemlju je do sada ušlo 1.644.560 vakcina protiv koronavirusa kroz sve mehanizme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.