open-navfaktor-logo
search
Dosljedna politika
Stoltenberg: NATO i dalje otvoren za dijalog sa Rusijom
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon odluka o otkazivanju akreditacija i zatvaranju ureda između NATO-a i Rusije, kazao je kako je savez i dalje otvoren za dijalog sa Moskvom.
20.10.2021. u 19:50
get url
text

Stoltenberg je na konferenciji za medije uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, koji će biti održan 21. i 22. oktobra, rekao kako će na sastanku biti razgovarano i o Rusiji.

Podsjetio je kako je nakon otkazivanja akreditacija za osmero ruskih zvaničnika pri NATO misiji, Rusija donijela odluku o zatvaranju ureda NATO-a u Moskvi.

- Žalimo zbog ove odluke koja ne promovira dijalog i obostrano razumijevanje. Međutim, NATO-va politika ostaje dosljedna. Mi smo otvoreni na dijalog, uključujući i kroz Vijeće NATO-Rusija - rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako i dalje vrijede prijedlozi za zasjedanje Vijeća NATO-Rusija koje se posljednji put okupilo 2019. godine. Istakao je i kako će nastaviti dodatno procjenjivati napore kako povećati odbranu i biti na oprezu. Istakao je i kako će na dvodnevnom sastanku ministri razgovarati i o napretku u vezi odgovora NATO-a na nuklearno-raketne sisteme Rusije.

Osvrnuvši se na pitanja u vezi s Afganistanom, Stoltenberg je rekao kako će i tome biti razgovarano na ministarskom sastanku. Podsjetio je na dilemu koja je postojala prije povlačenja snaga iz Afganistana.

- Ili bismo ostali ili bismo bili spremni na rizik povećanja stradanja civilnog stanovništva kao i rizik povećanja broja NATO vojnika u Afganistanu. Bilo je ili napustiti ili uzeti u obzir rizik povratka talibana. Svi NATO saveznici su obaviješteni. Brzina povratka talibana je ono što je bilo neočekivano - rekao je Stoltenberg.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a okupit će se u sjedištu saveza u Briselu 21. i 22. oktobra kako bi razgovarali o dešavanjima u Afganistanu, Rusiji, Kini i odnosima NATO-a s Evropskom unijom (EU).

Ovo je prvi sastanak ministara odbrane NATO-a od samita u junu, kao i od povlačenja iz Afganistana ovog ljeta. Na sastanku bi trebalo biti razgovarano o tome šta se može učiniti kako se ne bi izgubilo ostvareno u Afganistanu, ali i o borbi protiv terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.