open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg: Putinov nuklearni potez "vrlo opasan i neodgovoran"
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je korak Rusije da snage za odvraćanje stavi u status posebnog borbenog stanja, uključujući nuklearno oružje i hipersonične projektile, opisao kao "opasan i neodgovoran".
27.02.2022. u 21:06
get url
text

Stoltenberg je gostovao u emisiji "State od Union" na američkom CNN-u, a tom prilikom je prokomentarisao posljednji korak Rusije oko statusa posebnog borbenog stanja. 
 
Opisujući taj potez kao "opasnu retoriku", Stoltenberg je rekao: "Ovo ponašanje je vrlo neodgovorno."

- Rusija vodi rat protiv nezavisne, suverene nacije na terenu. Kada kombinujete ovu izjavu sa situacijom na terenu, situacija postaje puno ozbiljnija - poručio je Stoltenberg. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas sastanak s ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom te s načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom. Putin je tokom sastanka naveo da je Zapad učinio korake u odnosima prema Rusiji koji se ne mogu smatrati prijateljskim.

- Govorim o nelegitimnim sankcijama u oblasti ekonomije. Visoki dužnosnici NATO zemalja daju agresivne izjave u odnosu na našu zemlju. Zbog toga naređujem načelniku Generalštaba i ministru odbrane da snage za odvraćanje stave u status posebnog borbenog stanja - naveo je Putin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.