open-navfaktor-logo
search
NATO
Stoltenberg: Svi saveznici su izrazili saučešće i solidarnost sa Turskom
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da su svi saveznici izrazili saučešće i solidarnost sa Turskom nakon sinoćnjeg napada kojeg su snage režima Bashara al-Assada izvele na turske snage u Idlibu u kojem su 33 turska vojnika položila živote kao šehidi.
28.02.2020. u 14:31
get url
text

- NATO saveznici izražavaju najdublje saučešće zbog smrti turskih vojnika u posljednjem bombaškom napadu u Idlibu i potvrđuju punu solidarnost sa Turskom - kazao je Stoltenberg nakon što je održana vanredna sjednica tog saveza u Brieslu.

On je kazao da NATO osuđuje zračne napade koje u Idlibu izvode snage odane Assadovom režimu i njegovi ruski saveznici.

- Pozivamo ih da zaustave ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i da podrže napore koje Ujedinjene nacije predvode u pravcu pronalaska mirnog rješenja krize u Siriji - poručio je Stoltenberg.

Ističući kako NATO odveć pruža političju i praktičnu podršku Turskoj, Stoltenberg je kazao da su saveznici danas razgovarali o mogućim dodatnim načinima podrške.

- Ova opasna situacija se mora smiriti kako bi se spriječilo dodatno pogoršanje katastrofalne humanitarne krize u regiji i kako bi se omogućio hitni pristup humanitarne pomoći onima koji su zatočeni u Idlibu. Pozivamo na hitni povratak na primirje iz 2018. godine - kazao je Stoltenberg.

On je također, kazao da su mete napada u Idlibu bili i civili i da je humanitarna kriza sve veća zbog čega su stotine hiljada ljudi primorani da napuste svoje domove.

- Saveznici će nastaviti pomno pratiti situaciju na jugoistočnoj granici NATO-a - poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jutros je na Twitteru saopćio da je na zahtjev Turske aktiviran član 4. Sjevernoatlantskog ugovora i sazvana vanredna sjednica saveznika u Briselu.

Član 4. Sjevernoatlantskog ugovora daje mogućnost svakoj od članica NATO-a da zatraži konsultacije sa svim članicama u slučaju da smatra da je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost, nezavisnost ili sigurnost.

Turska je i 2015. godine tražila aktivaciju tog člana Sjevernoatlantskog ugovora. NATO je tada preuzeo odgovornost da upozorava Tursku na prijetnje koje joj dolaze iz Sirije. Shodno tome predviđeno je da izviđački avioni AWACS-i patroliraju u regiji, da se poveća vojno prisustvo u Istočnom Mediteranu i ojačaju izviđačke, obavještajne i posmatračke aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.