open-navfaktor-logo
search
Solun
U rodnoj kući Ataturka izložene lične stvari i dokumenti
Rodna kuća Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske, nalazi se u Solunu i koristi se kao muzej.
11.06.2022. u 14:09
get url
text

{$galerijaFotografija}

Veliki broj domaćih i stranih turista svakodnevno posjećuje "Ataturkovu kuću".

U muzeju su izložene fotografije i dokumenti iz Ataturkovog života, uključujući njegove lične stvari i voštanu statuu.

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u Bitki na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.

Mustafa Kemal Ataturk, čije ime je zbog njegove vojne i političke genijalnosti ispisano zlatnim slovima u turskoj i svjetskoj historiji, preminuo je u palati Dolmabahce 10. novembra 1938. godine.

Kovčeg s njegovim tijelom, umotan u zastavu Republike Turske, u velikoj svečanoj sali palate Dolmabahce tokom tri dana bio je izložen za posjete građana.

Potom je 20. novembra prebačen u Ankaru gdje je 21. novembra privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju. Sve države svijeta su na sahranu poslale svoje predstavnike, a prisustvovali su čak i strani generali koji su se borili protiv Ataturka u Bitki kod Canakkalea i drugim velikim bitkama. Ataturkovo tijelo prebačeno je u mauzolej Anitkabir 10. novembra 1953. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti.

Ataturkova kuća - 11. 6. 2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.