open-navfaktor-logo
search
MUP USK
Veliki požar u fabrici stiropora u Bihaću
Veliki požar u Bihaću jutros je zahvatio fabriku austrijske firme Austrotherm koja se bavi proizvodnjom stiropora.
24.05.2022. u 08:09
get url
text

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović potvrdio je da je jutros došlo do velikog požara u austrijskoj kompaniji u naselju Kamenica/Turija te da su vatrogasne i policijske ekipe na terenu.

- Policiji je požar prijavljen jutros u 7.15 sati. Vatrogasna jedinica iz Bihaća pokušala je ugasiti požar, ali bezuspješno jer je on u kratkom roku uzeo maha. Evakuisani su svi uposlenici, kao i stanovništvo iz kuća koje se nalaze u blizini fabrike - rekao je Beganović za Faktor, dodajući da za sada nema informacija o povrijeđenima.

Uzrok požara bit će predmet šire istrage. Beganović dodaje i da su na mjestu događaja ekipe Civilne zaštite.

- Angažirani su svi resursi. Upućen je poziv i Elektrodistribuciji da isključe struju, a imamo informaciju da unutar fabrike ima plina, te se strahuje i od eksplozije. Obustavljen je saobraćaj u oba smjera u blizini fabrike. Kako se radi o fabrici stiropora, koji je veoma zapaljiv, pribojavamo se da će šteta biti izuzetno velika - rekao je Beganović.

Uposlenici firme koji su u vrijeme izbijanja požara bili u radnoj smjeni, potvrdili su kako su se svi uspjeli spasiti, odnosno da nema ljudskih žrtava.

- Nas desetak koji smo bili u smjeni, uspjeli smo na vrijeme napustiti proizvodnu halu. Požar je izbio bukvalno u minuti, tako da nismo imali vremena za spašavanje materijalnih stvari. Ne mogu ni opisati kako se osjećam, jer sam 15 godina života i rada ovdje proveo. Tu sam bio od samog početka, doslovno od stvaranja firme. Pola života mi je ovdje i nestaje u plamenu - navodi Fena riječi jednog od uposlenika firme Austrotherm.

Pogon Austrotherma u Bihaću pušten je u rad 2008. godine i zapošljava blizu 50 radnika. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja raznih vrsta toplotnih izolacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.