open-navfaktor-logo
search
Prvo putovanje od februara
Zelenski u Bijeloj kući: SAD isporučuje Ukrajini raketni sistem Patriot
Sjedinjene Američke Države saopćile su danas da će Ukrajini osigurati napredni sistem protivzračne odbrane Patriot kao pomoć u suprotstavljanju zračnim napadima Moskve.
21.12.2022. u 22:37
get url
text
Volodimir Zelenski stigao u SAD
Volodimir Zelenski stigao u SAD

Sistem je dio pomoći od 1,85 milijardi dolara koja je predstavljena paralelno s posjetom Washingtonu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, njegovog prvog putovanja izvan zemlje od početka ruske invazije u februaru ove godine.

VEZANI TEKST - Zelenski na putu za SAD: Razgovor s Bidenom, obraćanje u Kongresu

Američki predsjednik Joe Biden poželio je dobrodošlicu Zelenskom u Bijelu kuću na bilateralnom sastanku, obećavajući da će Sjedinjene Države "nastaviti jačati sposobnost Ukrajine da se brani - posebno protivzračnu odbranu".

Biden je rekao Zelenskom da Amerikanci obje političke stranke stoje uz Ukrajince i, zajedno sa saveznicima "u Evropi, Japanu i drugim mjestima kako bi bili sigurni da imate finansijsku humanitarnu i sigurnosnu pomoć koja vam je potrebna", uključujući i novonajavljenu pošiljku protivzračne odbrane Patriot raketni sistemi, piše CNN.

Visoki zvaničnik američke odbrane novinarima je danas, nakon što je Biden najavio da će SAD poslati ovu pomoć Ukrajini, da će biti potrebno "nekoliko mjeseci" da ukrajinske snage budu pravilno obučene za rad s Patriot sistemom.

Prethodno je objavljeno da je, tokom susreta, Zelenski uručio Bidenu ukrajinski križ za vojne zasluge nakon što su oba lidera razgovarala s novinarima iz Bijele kuće.

Zelenski je zahvalio američkom predsjedniku i američkom Kongresu na podršci i izrazio zahvalnost i američkom narodu.

- Hvala vam puno, gospodine predsjedniče. Naravno hvala dvostranačkoj podršci, hvala Kongresu i hvala od naših običnih ljudi vašim običnim ljudima, Amerikancima. Zaista cijenim - rekao je.

Zelenski je potom Bidenu uručio nagradu heroja, za koju je rekao da je dodijeljena od kapetana u borbama ukrajinske vojske u regionu Donbasa.

- Jedan čovjek koji je stvarno, stvarno heroj, pravi kapetan, tražio je od mene da prenesem njegovu nagradu predsjedniku Bidenu - kazao je Zelenski.

Biden je zahvalio Zelenskom i rekao da će zauzvrat ukrajinskom kapetanu poslati američki komandni novčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.