open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Istanbulu
Advokat Zeki Ariturk: Izrael je u panici zbog tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde
Zeki Ariturk, advokat i istraživač na Fakultetu za ekonomiju, administrativne i društvene nauke Univerziteta Rumeli u Istanbulu, izjavio je da je Izrael u stanju panike zbog tužbe za genocid pokrenute pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), javlja Anadolija.
13.01.2024. u 11:51
get url
text

Ariturk je komentarisao tužbu Južnoafričke Republike protiv Izraela.

Pojasnio je da ICJ, pravosudni organ Ujedinjenih nacija (UN), sudi državama u okviru "Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida".

- Do sada nijedan sud u okviru međunarodnog prava nije sudio čak ni izraelskom vojniku, a kamoli državi Izrael. Njima se nigdje nije moglo suditi. Njihovi lobiji i države su pružali jak otpor. Zato što su imali veze i zahvaljujući tim vezama, svaki put su se izvlačili - kazao je Ariturk.

Naglasio je da je ovaj slučaj vrlo važan jer se sudi upravo državi Izrael.

- Riječ je o državi koja je umiješana u mnoge međunarodne zločine, napastvovala je i ubijala djecu, ubijala civile, a ovoj državi se trenutno sudi pred savješću svjetskog javnog mnijenja - rekao je Ariturk.

 Zločin genocida

Pojasnio je da se u ovom slučaju u ICJ-u sudi o tome da li će biti izdata hitna zabrana za zaustavljanje akcija Izraela, napominjući da još nije donesena presuda.

Istakao je da je Južnoafrička Republika tokom rasprave koja je počela u četvrtak iznijela navode o izraelskom zločinu genocida, uz izvještaj koji je pripremilo 15 specijalnih radnih grupa Ujedinjenih naroda i izvještaj 21 posmatrača UN-a.

Ariturk je kazao da su se izraelski predstavnici u petak tokom izlaganja komično branili od optužbi, ističući da su napadi u Gazi i tvrdnje o genocidu bile čin samoodbrane.

Dodao je da je Izrael pred ICJ počeo da odgovara za brutalnost koju čini više od 70 godina i za ljude koje je masakrirao i nevinu djecu.

- Trenutno je Izrael u panici unutar zemlje i na međunarodnom planu. Nije očekivao tako nešto. Smatrao je da se takva tužba ne može pokrenuti i da se to ne može prihvatiti - kazao je ovaj advokat.

Podsjetio je da je prvog dana saslušanja 11. januara izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao da nemaju namjeru da aneksiraju Gazu ili nanose štetu civilima.

- On je dao izjavu suprotnu svojim prethodnim izjavama. Jedini razlog zašto postoji razlika od sto osamdeset stepeni između ove izjave i izjava izraelskog predsjednika i njihovih zvaničnika je to što im se sudi na Međunarodnom sudu pravde, te ako budu kažnjeni zbog toga, biće uništena percepcija nepobjedivog i moćnog Izraela koji su stvarali 70 godina. Svjetskoj javnosti je postalo jasno da je Izrael tigar od papira, država koja je izgubila smisao, te da ima okrutnu strukturu - dodao je Ariturk.

 Sankcije država

Pojasnio je da je odluka ICJ-a obavezujuća i da će ta odluka ići na Vijeće sigurnosti UN-a.

Ariturk je kazao da ako jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) uloži veto na ovu odluku, ona ne važi, ali kada dođe na Generalnu skupštinu UN-a, tada će države morati da uvedu zakonske sankcije Izraelu.

Kako je rekao, Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida državama nalaže ovu obavezu.

- Iako neće biti vojne intervencije, države mogu zatvoriti svoje luke Izraelu, zaustaviti trgovinske kanale. Mogu spriječiti izraelske državljane da uđu u njihovu zemlju. Mogu zatvoriti međunarodni promet novca sa svoje strane. Mogu uvesti mnoge sankcije kojima bi Izrael bio izolovan u svijetu - kazao je Ariturk te dodao:

- Jasno je kakve bi bile šanse za djelovanje Izraela, koji bi u svijetu iznenada bio zaustavljen na ekonomskom i bankarskom planu.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je saopćio da će početi vijećanje nakon što je zaključio dvodnevnu raspravu o slučaju Južnoafričke Republike koja je optužila Izrael da je počinio genocid nad Palestincima u Gazi.

- Sud će sada početi raspravu. Odluka Suda će biti donesena na javnoj sjednici, čiji će datum biti blagovremeno objavljen - objavio je najviši sud UN-a.

Sud u Hagu saslušao je argumente Južnoafričke Republike u četvrtak, dok je Izrael branio svoje postupke u petak, čime je završeno dvodnevno ročište.

Prvog dana ročišta izneseni su zahtjevi za mjerama predostrožnosti za zaustavljanje napada, a na ročištu u petak branila se izraelska delegacija.

Na saslušanju, advokati koji zastupaju južnoafričku stranu optužili su Izrael da su njegove svjesne akcije protiv Palestinaca u Gazi dokazale njegovu genocidnu namjeru.

Pravni savjetnik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Tal Becker iznio je uvodne riječi za Izrael. Između ostalog, kazao je kako su izraelske akcije u Gazi čin samoodbrane nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

U tužbi Južnoafričke Republike, pokrenute u decembru, navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine. Sudu je predat dokument od 84 stranice u kojem su detaljno opisani zločini za koje se navodi da predstavljaju genocid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.