open-navfaktor-logo
search
Završeno privođenje
Akcija "Profit": Tužilaštvu predato 12 osoba, dvije puštene nakon ispitivanja u SIPA-i
Tužilaštvu Kantona Sarajevo predato je 12 od 14 osoba koja su pripadnici SIPA-e uhapsili jučer u sklopu akcije "Profit".
10.12.2020. u 13:14
get url
text

Dvije osobe su nakon ispitivanja u SIPA-i puštene na slobodu.

- Osumnjičeni koji su predati u nadležnost Tužilaštva bit će zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku će postupajuća tužiteljica donijeti odluku o daljim mjerama - kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

{$galerijaFotografija}

Uhapšeni se terete za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

VEZANI TEKST - Akcija "Profit": Počelo dovođenje uhapšenih u Tužilaštvo KS

Prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Jutros je Tužilaštvu predat njen brat i nekadašnji Jusufranićev suoptuženik u predmetu "GRAS" Branislav Petrović, koji je novo ime i dosad se nije spominjao kao osumnjičeni u ovom slučaju.

Pod istragom su i Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke, i biznismen Edin Dizdar.

Osim njih, u nadležnost Tužilaštva predati su i Jasmin Jusufranić, Muharem Hajrić, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Alen Murguz i Naser Daca.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić se sumnjiče da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

Terete se da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama, a potom manipulisanjem na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Iz SIPA-e je rečeno da su pripadnici ove policijske agencije na računima osumnjičenih blokirali oko 5,7 miliona maraka.

Blokirano je 19 računa na kojima se nalazi 1.988.900 KM i 1.884.007 eura.

Također, tokom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 КM, 10,800 HRK i 13,720 RSD.

Privođenje SIPA, akcija "profit", 10.12.2020
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.