open-navfaktor-logo
search
Luke Coffey
Američki stručnjak: Ne bih potpuno isključio mogućnost da Srbija pruža neku vrstu vojne pomoći Ukrajini
Ne bih potpuno isključio mogućnost da Srbija pruža neku vrstu vojne pomoći Ukrajini, čak i ako vlada u Beogradu i američka ambasada i drugi zvaničnici to poriču, izjavio je za Glas Amerike Luke Coffey, stručnjak za nacionalnu sigurnost, odbranu i vanjsku politiku američkog Hudson instituta.
13.04.2023. u 11:07
get url
text

VEZANI TEKST - Procurio dokument: Srbija pristala naoružati Ukrajinu?

Informacije u vezi sa Srbijom našle su se u dokumentima u kojima je sumirana reakcija evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, koji su objavljeni na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni u posljednjih nekoliko godina.

Srbija je negirala navode britanske agencije Reuters da je pristala da isporuči oružje Ukrajini ili ga je već poslala, a ambasade SAD i Ukrajine u Beogradu saopćile su da nemaju infomracije o tome.

 - Niko do sada nije potvrdio autentičnost informacija koje su procurile. Međutim, moguće je da Srbija tajno pruža neku vrstu vojne pomoći Ukrajini. Možda ne direktno njoj, nego preko treće strane. Primjeri za to postoje u brojnim slučajevima širom svijeta. Također, znamo da Srbija ima tendenciju da balansira svoju vanjsku politiku, čak iako to ponekad ne čini javno. Iza kulisa se često dešava to nijansiranje - rekao je Coffey, stručnjak specijalizovan za Evropu, Evroaziju, NATO i transatlantske odnose.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.