open-navfaktor-logo
search
Savjetnik u MUP-u Ukrajine
Anton Geraščenko: Rusiju čeka scenarij iz Mad Maxa, ovih sedam stvari će se dogoditi
Pobuna ruske paravojske Wagner i njenog vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog državnog vodstva u jeku rata protiv Ukrajine razotkrila je "ozbiljne slabosti" ruskog sigurnosnog sistema, smatraju zapadni stručnjaci.
25.06.2023. u 16:55
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon povlačenja: Svi se pitaju gdje je Prigožin

To je nekakav zaključak brojnih analiza dan nakon događaja koji su potresli Rusiju kao malo koji događaj nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Opći je stav zapadnih analitičara da ovo nije kraj priče i da će vrlo brzo uslijediti nekakav nastavak.

Ukrajina je također tokom jučerašnjeg i današnjeg dana naglašavala kako je Putin izgubio kontrolu. Volodimir Zelenski je u sinoćnjem obraćanju rekao da je Wagnerova pobuna pokazala "potpuni haos" u Rusiji.

- Danas je svijet vidio da ruski čelnici ništa ne kontroliraju. To je potpuni haos. Potpuna odsutnost bilo kakve predvidljivosti na ruskom teritoriju koji je krcat oružjem - istaknuo je ukrajinski čelnik.

Savjetnik u ukrajinskom MUP-u Anton Geraščenko na svom je Twitteru objavio moguće rasplete situacije.

On je moguće rasplete podijelio u sedam točaka.

1. U Wagneru su već počele podjele između onih koji se osjećaju iskorišteno i onih koji su ostali vjerni Prigožinu nakon propale pobune

2. Borbeni piloti su navodno napustili Wagner PMC zbog svog neslaganja s načinom na koji su jučer uništeni avioni i helikopteri ruskih zračno-svemirskih snaga.

3. Vertikala moći se srušila. Nikko se u Rusiji više ne može osjećati sigurnim. Ni dužnosnici, ni oligarsi, ni službenici FSB-a koji su mislili da su gospodari života. Putin je jučer prestao držati monopol nad nasiljem u Rusiji. Dokazano je da frakcije s više oružja i odlučnosti odlučuju o svemu.

VEZANI TEKST - Kremlj otkrio detalje sporazuma sa šefom Wagnera, seli se u Bjelorusiju

4. Rusija bi se mogla suočiti s krvavim ratom, ne građanskim ratom, već ratom klanova, naoružanih grupa i privatnih vojski: Čečena, Prigožinovih pristalica, naoružanih plaćenika, koji će se odvojiti od Prigožina ili drugih privatnih vojski i biti angažirani od strane lokalnih klanova za zaštitu od invazije autsajdera.

Svi veliki poduzetnici i oligarsi vjerojatno će stvoriti (ako već nisu) privatne vojske, kao što je Gazprom već napravio da se zaštiti. Sukobi i preraspodjela imovine rješavat će se silom. Bit će to nove 90-e, ali daleko gore – nalik na Mad Max stil i žanr antiutopijskog akcijskog filma.

5. Ruska vojska je, čini se, de facto prestala postojati kao jedinstvena struktura. Vojnici i oficiri koji sjede u rovovima, u masakru koji je pokrenuo Putin, vjerovatno su jučer konačno shvatili potpunu besmislenost rata protiv Ukrajine, uz činjenicu da grupa kriminalaca u pozadini može preći 600 km u danu i počistiti sve na svom putu, a zatim biti amnestirana nakon ubistva pilota i civila.

6. Ukrajina je nekoliko koraka bliže potpunoj obnovi svoje teritorijalne cjelovitosti, uključujući Krim.

7. Kakva šteta što ovaj cirkus nije završio samouništenjem Putinovog režima i Prigožinove frakcije.

Ali vjerujem da će se ponoviti u još većim razmjerima - zaključuje Geraščenko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.