open-navfaktor-logo
search
Saopćeni i detalji
Banjalučanin vozio duplo brže od propisanog: Sud potvrdio optužnicu za pogibiju konzula Slovenije
Sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda Banja Luka potvrdio je optužnicu protiv Banjalučanina Sergeja Miljkovića (23) za krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja i to dva mjeseca nakon što ju je podiglo banjalučko tužilaštvo.
31.08.2022. u 13:51
get url
text

Miljković je optužen da je 29. marta 2022. godine oko 18.40 sati, na teritoriji grada Banja Luka upravljao svojim vozilom i nije se pridržavao saobraćajnih propisa, ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je nastupila smrt jedne osobe.

U ovoj nesreći je poginuo pješak Marijan Ristić (62), državljanin Slovenije, inače konzul ove zemlje u Banjoj Luci.

Nakon što je optužnica potrđena, saopćeni su i detalji, pa je precizirano da se Miljković kritičnog dana vozilom kretao Bulevarom vojvode Petra Bojovića nedozvoljenom brzinom od 97 km/h, iako je brzina kretanja saobraćajnim znakom bila ograničena na 50 km/h.

Dodaje se i da vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na udaljenosti da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju, niti je obratio pažnju na pješake koji se kreću trotoarom.

 - U pokušaju da izvrši mijenjanje saobraćajne trake, izgubio je kontrolu nad upravljačem – navodi se u optužnici.

U takvim okolnostima, Miljković je optužen da je prešao preko više saobraćajnih traka, a onda i preko biciklističke staze i dalje na trotoar gdje je udario Ristića koji se pješke kretao. Od siline udara, pješak je pao i zadobio brojne povrede - višestruki prijelom kostiju lobanje, krvarenja, razorenja moždanog tkiva, nagnječenja pluća, prijelome kostiju lica i ekstremiteta, te je preminuo na mjestu nesreće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.