open-navfaktor-logo
search
Maratonski proces
Banjalučkim inspektorima za narkotike ponovo ukinuta presuda
Vrhovni sud RS-a ponovo je ukinuo presudu bivšim banjalučkim inspektorima za narkotike Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, a kojom su bili osuđeni na ukupno 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.
10.07.2020. u 11:22
get url
text

Radulovića je sudsko vijeće Okružnog suda Banja Luka  posljednjom presudom nepravosnažno osudilo na devet, a  Stijaka na pet godina i tri mjeseca robije.

- Uvažene su žalbe optuženih i njihovih branilaca.Presuda je ukinuta, a predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjoj Luci na ponovno odlučivanje – naveli su iz Vrhovnog suda RS-a.

Ročište pred ovim sudom po žalbama, održano je prije osam dana. Međutim, optuženi se tada nisu pojavili na ročištu, a kako su izjavili njihovi branioci, obojica se nalaze u inostranstvu i bili su "opravdano spriječeni".

Radulović je u karantinu u Engleskoj, dok Stijak radi u Njemačkoj.

Prema prvostepenoj presudi Radulović je bio organizator, a Stijak član kriminalne grupe koja je preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Za prodaju droge koristili su infrastrukturu MUP-a RS, kao i dio droge koji bi zaplijenili u policijskim akcijama.

Ranije su bili pravosnažno osuđeni na 15 godina i pet mjeseci zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.