open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Betoniran prvi temelj: Megaprojekt u Hercegovini napreduje punom parom
Na platou Podveležja završeno je betorniranje temelja vjetroagregata broj 14.
23.06.2020. u 12:49
get url
text

U temelj dubine 3, prečnika 18,6 metara, ugrađeno je 50 tona armature i 200 ankera (sidrenih vijaka) pojedinačne dužine tri metra. Za betoniranje temelja utrošeno je više od 450 kubnih metara betona, koji je na lokaciju vjetroagregata broj 14 dovezen sa 60 miksera.

U toku su pripreme za betoniranje na lokacijama preostalih vjetroagregata. Prema planiranoj dinamici, svi temelji, za koje će biti upotrebljene iste količine materijala, trebalo bi da budu završeni do kraja augusta. Na temelje vjetroagregata montiraju se gondola čija je visina 92,5 metra. Sastavljena iz četiri segmenta, gondola teži 32 tone, dok je ukupna težina lopatica koje se postavljaju na gondolu blizu 34 tone.

Izvođač radova na izgradnji Vjetroelektrane, Konzorcij "Siemens Gamesa Renewable Energy" d.o.o. Hrvatska i "Wind Power A/S" Danska izvršio je prvu isporuku opreme. Iz proizvodnih pogona Konzorcija, brodom iz Danske u hrvatsku Luku Ploče, dopremljeno je 30 segmenata gondola, čije se transportovanje na gradilište Vjetroelektrane očekuje u prvoj polovini jula.

Sa Konzorcijem "Siemens Gamesa Renewable Energy" d.o.o. Hrvatska i "Wind Power A/S" Danska, Elektroprivreda BiH potpisala je Ugovor o projektovanju, isporuci opreme, građevinskim radovima, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon 15 vjetroagregata Vjetroelektrane "Podveležje", te Ugovor o petogodišnjem održavanju vjetroagragata nakon puštanja u rad Vjetroelektrane.

Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije "HP Investing" d.o.o. Mostar i "Minersko" d.o.o. Sarajevo, saopćila je Elektroprivreda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.