open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrđeno
BHDCA izdala odobrenje ToMontenegru, iz Tuzle uskoro letovi za Tursku i Nizozemsku
Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine izdala je odobrenje avio-operatoru ToMontenegro iz Crne Gore za letove između BiH i Nizozemske te između BiH i Turske. Letovi će polaziti iz aerodroma u Tuzli i Mastrihtu za Nizozemsku, te iz Tuzle i Istanbula za Tursku.
19.10.2023. u 17:43
get url
text

VEZANI TEKST -Prijevoznik je Air Montenegro: U toku ugovaranje destinacija za letove iz Tuzle

Ova odluka je rezultat zahtjeva Aerodroma Tuzla upućenog Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH, koji je tražio dezignaciju za ToMontenegro za letove prema određenim zemljama EU .

BHDCA je kontaktirala države EU radi potvrde te dezignacije, a do sada su pozitivno odgovorile Nizozemska i Turska. Švedska ,Danska, Austrija i Njemačka su dale negativne odgovore, dok se odgovor iz Luksemburga još očekuje.

- Direkciji za civlno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. novembra sa molbom za dezignaciju operatora ToMontenegro za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU. BHDCA je u ponedjeljak 9. oktobra uputila službeni zahtjev vazduhoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u koje je operator ToMontenegro namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru ToMontenegro- saopćeno je iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora - Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA. Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga.

Uspostava letova se očekuje krajem novembra ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.