open-navfaktor-logo
search
Mašina za gafove
Biden rekao da se sastao sa predsjednikom Francuske koji je umro prije 28 godina
Predsjednik SAD-a Joe Biden tokom predizbornog govora prošle nedjelje pomiješao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona s Francoisom Mitterrandom, bivšim predsjednikom Francuske koji je umro 1996. godine, piše Independent.
06.02.2024. u 21:20
get url
text

Zabuna se dogodila tokom predizbornog skupa u Las Vegasu, gdje je Biden ispričao anegdotu o sastanku s čelnicima G7 u junu 2021.

Osamdesetjednogodišnji predsjednik ispričao je kako je na sastanku u Cornwallu rekao da se "Amerika vratila", što je izazvalo odgovor "Mitterranda iz Njemačke", prije nego što ga je ispravio na "iz Francuske".

Dodao je da se razgovor potom okrenuo napadu na američki Kapitol 6. januara, s tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja ga je uporedila s hipotetskim napadom na parlament u Britaniji.

- Nikad nisam o tome razmišljao iz te perspektive. Šta bismo rekli da se to dogodi u nekoj drugoj demokratiji širom svijeta - kazao je.

Bidenov gaf ispravljen je u službenom zapisu Bijele kuće, u kojem su objavljene njegove primjedbe s precrtanim imenom "Mitterrand" koje je zamijenjeno s "Macron".

Biden je upoznao Mitterranda u januaru 1988. tokom sastanka Odbora za evropske poslove, sedam godina nakon što je 1981. postao francuski predsjednik.

Mitterrand je bio predsjednik do 1995, a umro je godinu dana kasnije, u dobi od 79 godina.

Gaf predsjednika Bidena posljednji je na rastućem popisu tokom njegovih govora visokog profila – do te mjere da je sam sebi dao nadimak "mašina za gafove", piše Independet

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.