open-navfaktor-logo
search
Objavio na Twitteru
Biden uputio čestitku muslimanima povodom Dana ašure
Američki predsjednik Joe Biden u subotu je uputio čestitku muslimanskom svijetu povodom Dana ašure.
30.07.2023. u 10:09
get url
text

Biden je na Twitteru objavio da prva dama Jill Biden i on "upućuju čestitke muslimanskim prijateljima i susjedima širom svijeta koji proslavljaju ašuru i poštuju vrijednosti požrtvovanosti, pravde i jednakosti za sve".

Muslimani širom svijeta obilježavaju Dan ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je berićeta, zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima.

Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca hidžretskog, odnosno islamskog kalendara, a za muslimane ima snažan vjerski, historijski i kulturološki značaj.

Ašura u prevodu s arapskog jezika znači deset, a upravo 10. muharrem je izuzetno značajan u historiji islama i poslanika. Na taj dan su se, prema hadisima i drugim izvorima, zbili brojni važni događaji, uključujući i spašavanje lađe poslanika Nuha i prolazak poslanika Musaa kroz razdvojeno more kako bi se spasio od faraona.

Zbog tih i mnogo drugih važnih događaja, muslimani pridaju veliku važnost Danu ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu koje se pravi od više vrsta voća, orašastih plodova, žitarica i drugih namirnica.

Takvo jelo spravlja se u znak sjećanja na poslanika Nuha čija lađa je na današnji dan pristala na kopno nakon poplave sa, prema predajama, parom svih živih vrsta na Zemlji.

Jelo može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.