open-navfaktor-logo
search
Odbacuju politički trik
Bidenova administracija najavila veto na zakon koji bi omogućio pružanje pomoći Izraelu
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena saopćila je da će uložiti veto na zakon koji bi podržali republikanci u Zastupničkom domu, koji bi omogućio pružanje pomoći Izraelu, dok se zalaže za šire mjere pružanja pomoći Ukrajini i Izraelu i osiguranja novih sredstava za sigurnost granica.
06.02.2024. u 10:40
get url
text

- Administracija snažno ohrabruje oba doma Kongresa da odbace ovaj politički trik i umjesto toga brzo pošalju dvostranački zakon o dodatnim izdvajanjima za nacionalnu sigurnost u hitnim slučajevima na sto predsjednika - navodi se u saopćenju iz Ureda za upravljanje i budžet.

Zvaničnici iz administracije demokratskog predsjednika mjesecima su radili s demokratama i republikancima u Senatu na zakonu predstavljenom u nedjelju koji kombinuje reviziju američke imigracione politike i nova sredstva za sigurnost granica s milijardama dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere u Indo-pacifičkoj regiji. Mjera potrošnje od 118 milijardi dolara također bi pružila humanitarnu pomoć civilima pogođenim globalnim sukobima.

- Administracija se snažno protivi toj smicalici koja ne čini ništa da osigura granicu, ne čini ništa da pomogne narodu Ukrajine da se odbrani od Putinove agresije, ne podržava sigurnost američkih sinagoga, džamija i ranjivih bogomolja i uskraćuje humanitarnu pomoć palestinskim civilima, od kojih su većina žene i djeca - navodi se u saopćenju.

Predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Mike Johnson najavio je u subotu da će Zastupnički dom odbaciti dvostranački prijedlog zakona u Senatu, i umjesto toga ove sedmice glasati o mjeri koja pruža pomoć samo Izraelu. Republikanci su ogorčeno podijeljeni oko zakona, s Donaldom Trumpom - favoritom za predsjedničku nominaciju svoje stranke - i njegovim najbližim saveznicima koji glasno izražavaju protivljenje, nazivajući plan Senata nedovoljno strogim.

Trump je sigurnost na granici s Meksikom učinio glavnom tačkom razgovora u svojoj kampanji protiv Bidena uoči izbora u novembru. Dom s republikanskom većinom usvojio je u novembru nacrt zakona samo za Izrael, ali on nikada nije razmatran u Senatu predvođenom demokratama, jer su pregovarači radili na Bidenovom zahtjevu da Kongres odobri širi paket sigurnosti u hitnim slučajevima, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.