open-navfaktor-logo
search
Unaprijeđenje propisa
BiH je potrebno moderno zakonodavstvo o koncesijama i rudarstvu: Fokus na rudarenju plemenitih metala
Sanela Karić, članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals d.o.o. Vareš, kao najvećeg pojedinačnog stranog ulagača u Bosni i Hercegovini, sastala se danas s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Nezirom Pivićem i ministrom privrede Samirom Šibonjićem.
22.12.2023. u 19:41
get url
text

Tema razgovora bila je uspostava redovne saradnje i rada na modernizaciji propisa iz oblasti koncesija, naročito kontinuiranih koncesijskih naknada za rudarenje plemenitih ruda, a za koje je Adriatic Metals pribavila sve potrebne dozvole za početak eksploatacije.

Sagovornici su još jednom potvrdili partnerstvo i zajedničku opredijeljenost za unaprijeđenje propisa koji se tiču rudarske industrije, a kad je riječ o koncesijama u Zeničko–dobojskom kantonu, posredno i u BiH.

Ovakav pristup bi trebao postaviti temelje za dalji razvoj i nove investicije u ovom, za Kanton i BiH, važnom industrijskom sektoru.

Sagovornici su se usaglasili da s obzirom na veliki potencijal ovog projekta i njegovu dugoročnost, postoji mnogo prostora za kvalitetnija zakonska rješenja, na čemu će u narednom periodu zajednički raditi grupe međunarodnih i domaćih eksperata, sve sa ciljem povećanja kontinuiranih koncesijskih naknada za rudarenje plemenitih ruda.

Premijer Pivić je istakao potrebu za modernizacijom zakonodavstva, ponavljajući da je ključno da Vlada vodi procese koji za cilj imaju napredak industrije i razvoj Kantona, te privlačenje i drugih investicija poput ove Adriatic Metals. On je naglasio da je privreda Zeničko–dobojskog kantona stub privrede BiH, i da ekonomska stabilnost države umnogome zavisi od rasta i razvoja privrede ovog kantona.

- Rudari imaju posebno mjesto u našem društvu. Oni su dio bogate historije ove zemlje. Zadaća svih nivoa vlasti, naročito Kantona na čijem sam čelu, je da daju svoj doprinos u unaprijeđenju cijele industrije vodeći računa da zakonodavstvo bude u skladu s pozitivnim svjetskim trendovima. Želimo postaviti standarde koji će unaprijediti ekonomiju našeg Kantona i odražavati najbolje svjetske prakse, u poslovnom, ali i u ekološki održivom smislu - izjavio je premijer Pivić.

Ministar Šibonjić je naglasio da s početkom eksploatacije počinje jedna nova era za Zeničko–dobojski kanton i za BiH u cjelini.

- Nakon početka eksploatacije ruda iz rudnika u Varešu, ući ćemo u jedno potpuno novo razdoblje, u kojem će se Zeničko–dobojski kanton i BiH ponovo naći na mapi interesa velikih investitora, koji žele rasti i razvijati se zajedno s nama, a u korist lokalne zajednice i svih građana - kazao je ministar Šibonjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.