open-navfaktor-logo
search
Diplomatska aktivnost
Blinken: SAD mora preuzeti vodeću ulogu u globalnoj akciji vakcinacije
Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju preuzeti vodeću ulogu u naporima da se ljudi širom svijeta vakcinišu protiv koronavirusa, rekao je u ponedjeljak državni sekretar SAD-a Antony Blinken.
06.04.2021. u 08:42
get url
text

Blinken je rekao da Washington ima jedinstvene sposobnosti na globalnom pogonu, počevši od razvoja vakcina, do stvaranja međunarodnih javno-privatnih partnerstava "za organizovanje masovnih, kontinuiranih javnih napora potrebnih za potpuno okončanje pandemije".

- Ovo će biti globalna operacija bez presedana - rekao je Blinken i dodao:

- Dužni smo prema drugim zemljama da stavimo virus pod kontrolu ovdje u SAD-u, ali uskoro će Sjedinjene Države morati pojačati rad i biti na visini zadatka širom svijeta jer Amerikanci će dugoročno biti sigurni globalnim zaustavljanjem COVID-19.

U SAD-u trenutno su odobrene tri vakcine za hitnu distribuciju Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, a do sada je primijenjeno više od 167 miliona doza, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Uprava za hranu i lijekove u prvoj polovini aprila razmatrat će četvrtog kandidata - vakcinu AstraZeneca nakon izvještaja o fatalnim ugrušcima krvi u zemljama koje su već započele s uvođenjem tih vakcina.

U svijetu je više od 131 milion osoba zaraženo koronavirusom, a više od 2,8 miliona umrlo je otkako je virus prvi put otkriven u Kini u decembru 2019. godine.

Dok se SAD priprema za prebacivanje svoje distribucije u zemlje širom svijeta, Blinken je rekao da Washington "neće trgovati dozama kao oružjem za političke usluge".

- Ovdje se radi o spašavanju života. Prema našim partnerskim zemljama odnosit ćemo se s poštovanjem. Nećemo pretjerano obećavati i premalo ispuniti - rekao je on i dodao:

- Održavat ćemo visoke standarde za vakcine, distribuirajući samo one dokazano sigurne i efikasne. Insistirat ćemo na pristupu koji se zasniva na pravičnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.