open-navfaktor-logo
search
Anketa
Blizu 75 posto jevrejske zajednice podržava Bidena u američkoj predsjedničkoj utrci
Blizu 75 posto jevrejskih glasača podržalo je američkog demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena, pokazuju ankete sprovedene među jevrejskom zajednicom koja živi u SAD-u.
19.10.2020. u 21:49
get url
text

Otprilike dvije sedmice prije predsjedničkih izbora 3. novembra, mišljenje jevrejskih glasača zatraženo je u istraživanju američkog Jevrejskog odbora (AJC), anketne kompanije SSRS, jedne od vodećih jevrejskih organizacija u zemlji.

U anketi je 75 posto ispitanika izjavilo da će podržati Bidena na izborima, dok je 22 posto izjavilo da bi glasalo za američkog predsjednika Donalda Trumpa, a tri posto je još uvijek neopredijeljeno. Učesnici su izrazili povjerenje u Bidena, da će odraditi bolji posao od Trumpa, ističući da su dva najvažnija pitanja na izborima nova vrsta koronavirusa i problem zdravstvenog sistema.

U drugoj anketi koju je prošle sedmice proveo Institut za istraživanje Pew, 70 posto jevrejskih ispitanika izjavilo je da će podržati Bidena, a 27 posto Trumpa. Dok je Biden dobivao podršku reformskog, sekularnog i konzervativnog dijela jevrejske zajednice u Americi, primijećeno je da ortodoksni Jevreji uglavnom podržavaju Trumpa.

U Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra će biti održani predsjednički izbori, a posljednje ankete pokazuju kako kandidat Demokrata Joe Biden vodi za više od deset poena. Ipak, sve oči su uprte u ključne savezne države koje će u velikoj mjeri odrediti sudbinu izbora.

Izbori će biti organizovani u sjeni pandemije koronavirusa, a u trci za funkciju predsjednika SAD-a bit će Republikanac Donald Trump i Demokrata Joe Biden. Ankete se pomno prate uoči izbora, a nakon 2016. javnost propituje njihovu pouzdanost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.