open-navfaktor-logo
search
Prijava institutu
Bosanskohercegovačke zanatlije mogu zaštititi svoje proizvode od krađe intelektualnog vlasništva
Bosanskohercegovačke zanatlije od sada mogu zaštititi svoje proizvode od krađe intelektualnog vlasništva uz pomoć novog registra koji je pripremio Institut za intelektualno vlasništvo, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 
19.04.2022. u 13:40
get url
text

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini je s Institutom radio na razvijanju registra koji će zanatlijama omogućiti zaštitu svojih proizvoda kroz jedan ili više oblika intelektualnog vlasništva, kao što su patent, industrijski dizajn, pečat ili zaštita oznake geografskog porijekla.

Direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb izjavila je da je krađa intelektualnog vlasništva globalni problem koji nanosi štetu stvaraocima, velikim i malim, komercijalnim i privatnim.

- Ovaj registar predstavlja ozbiljnu inovaciju za one sektore bh. privrede koje pokreće dizajn zaštićen kao intelektualno vlasništvo - dodala je Chubb.

USAID-ov projekt Turizam predstavio je ideju registra Institutu i radio je na njegovoj pripremi, s krajnjim ciljem povećanja broja zaštićenih proizvoda na tržištu.

Registracija proizvoda podrazumijeva podnošenje prijave Institutu koji, nakon njenog odobravanja, objavljuje prijavu pečata u Službenom glasniku Instituta, dostupnom na internetskoj stranici www.ipr.gov.ba. Nakon donošenja rješenja o priznanju i isprave o pečatu, registrovani pečat će biti objavljen u Službenim novinama, što znači da je pečat zaštićen.

Povrede intelektualnog vlasništva mogu biti predmet kaznenog progona ili parničnog postupka, saopćeno je iz USAID-a.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.